Izetbegović nakon sastanka s Palmerom: U Beograd, vjerovatno, neću ići

6
Fena
Izetbegović nakon sastanka s Palmerom: U Beograd, vjerovatno, neću ići
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović (arhiva)

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da je u razgovoru s predstavnicima EU i SAD-a vidio spremnost da ozbiljno razgovaraju s predsjednicima HDZ-a i SNSD-a i da se traži kompromisno rješenje.

Nakon sastanka s direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i specijalnim predstavnikom SAD-a za izbornu reformu Matthewom Palmerom, Izetbegović je rekao da mu se iz Palmerovih prethodnih izjava činilo da će rješenje ići na štetu probosanskog bloka.

"Mislim da sam uspio da im dokažem da neće biti linije manjeg potpora već da će otpor biti tvrđi te da će morati biti pronađeno kompromisno rješenje", naveo je Izetbegović.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Dodao je da mu je Palmer pojasnio ideju brisanja etničkih prefiksa u Domu naroda PSBiH što smatra zanimljivim, ali SDA još nema stav o tome.

Izetbegović je naveo da su prijedlozi za Predsjedništvo BiH na liniji onoga iz Aprilskog paketa.

Istakao je da je SDA blizu dogovora sa SDP-om, te da misli da su i Demokratska fronta i Socijaldemokrati BiH spremni za dogovor.

Izetbegović smatra da Milorad Dodik ima sve manje podrške za svoje ponašanje i među Srbima koji su umorni od njegovih nacionalnih tema pred svake izbore.

Naglasio je da vjerovatno neće ići u Beograd ali da je spreman da se sastane s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, iako još ne zna kad i gdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije