Sejfudin Tokić najavljuje: Da li će se mijenjati naziv Republike Srpske

Fena
Sejfudin Tokić najavljuje: Da li će se mijenjati naziv Republike Srpske
Sastanak Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH izazvao je buru reakcija u bh. javnost, a jedan od prvih koji je reagirao bio je Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda.

Tokić je ocijenio da lideri dvije velike političke partije iz BiH pokušavaju da realiziraju etničku podjelu države, ali da im u tome veliku prepreku predstavlja Ustavni sud BiH, saopćeno je danas iz Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda.

U ovom saopćenju Tokić se osvrnuo i na pitanje imena Republike Srpske, te je neminovnom nazvao izmjenu imena bh. entiteta Republika Srpska, naglašavajući da je samo pitanje procedura koje će uslijediti i dali će o tome presuditi Ustavni sud BiH ili Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu.

Dodao je i to da, prema Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, nijedan dio teritorije Bosne i Hercegovine ne može biti ekskluzivno vlasništvo bilo kojeg naroda.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije