Prekinuta sjednica Doma naroda: Nedostaje kvorum, delegati imaju gripu

Fena
Prekinuta sjednica Doma naroda: Nedostaje kvorum, delegati imaju gripu
/ Fena
Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je, a nastavak zasjedanja najavljen je za 2. februar.

Predsjedavajuća Doma Lidija Bradara obavijestila je delegate da je razlog prekida sjednice nedostatak kvoruma.

"Nekoliko izaslanika nije bilo nazočno na sjednici zbog zdravstvenih razloga budući da u Federaciji vlada epidemija gripe. Na dnevnom redu su veoma važni zakoni, te kako bismo ostali u proceduri odlučili smo da odgodimo sjednicu za 2. februar",  izjavila je za Fenu predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara.

Istakla je da je Klub Hrvata od predlagača zakona o PIO dobio tražene podatke, koje još analizira.

"Uglavnom, nismo protiv donošenja zakona. Imamo podatke koji su različiti i koji su još za analize. Javile su nam se pojedine skupine koje su najugroženije u zakonu o PIO. Imamo podatke o policajcima, a danas su nam se javili i obrtnici. Radi se o tome da naša sva poljoprivredna gazinstva imaju tretman obrta pa je pitanje kada se donese zakon šta će biti s njima. Umirovljenici kada odu u mirovinu neće moći imati dopunsku djelatnost kao obrtnici u poljoprivredi", pojasnila je Bradara.

Navodeći da je zakon o PIO  jedan od tri ključna zakona uz zakone o radu i doprinosima zaključila je da u svakom slučaju treba vremena za njegovo kvalitetno donošenje.

Osim zakona o PIO, na dnevnom redu ove sjednice bili su predloženi zakon o energetskoj efikasnosti u FBIH, nacrti zakona o turizmu, boravišnoj taksi, sigurnosti i zaštiti na radu o kojima je održana rasprava, a glasanje će biti obavljeno u nastavku sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta 2. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije