"Biometrijski pasoši se ne ukidaju, niti se uvodi vizni režim za građane BiH"

Radiosarajevo.ba
"Biometrijski pasoši se ne ukidaju, niti se uvodi vizni režim za građane BiH"
Informacije o ukidanju biometrijskih pasoša i vraćanju na stare obrasce pasoških knjižica, ponovnom uvođenju viznog režima, koje su posljednjih dana plasirane putem pojedinih medija, su neutemeljene, neprovjerene i netačne.

Nisu tačne ni informacije o promjeni elemenata zaštite i stepena sigurnosti pasoša.

"Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima pasoša, diplomatskog  i službenog pasoša, koji je usvojen u decembru prošle godine, ne mijenjaju se elementi zaštite i stepen sigurnosti pasoša. Građanima Bosne i Hercegovine će se i dalje izdavati biometrijski pasoši treće generacije (SAC pasoši) sa svim elementima zaštite na koje upućuju regulative Evropske unije, međunarodni standardi i preporuke, kao i ICAO dokument 9303. Pasoš će i dalje imati elektronski memorijski čip u kojem će se nalaziti svi biometrijski podaci.

Ovo je najefikasniji oblik zaštite protiv krađe identiteta i falsificiranja, ali i najvažniji sigurnosni element dokumenta", saopćeno je iz Agencije za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Izmjenama ovog pravillnika, navodi se, ne mijenja se ništa značajno osim što se omogućava uvođenje i drugih tehnologija personalizacije te otvara mogućnost za veću konkurentnost i potencijalni broj ponuđača prilikom procedure nabavke pasoških knjižica.

"Dosadašnji pravilnici su prilično limitirali tehnologiju personalizacije ovog dokumenta, što je dovelo i do zastoja u procesu nabavke pasoških knjižica koji je u toku, a na što je upozorio i Ured za razmatranje žalbi BiH.

Upravo je zbog ograničavanja konkurencije nabavke obrazaca ličnih dokumenata IDDEEA prethodnih godina bila predmet posebnog interesa Ureda za reviziju institucija BiH i pravosudnih institucija jer nije bila u potpunosti osigurana primjena Zakona o javnim nabavkama", poručuju iz IDDEEA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije