"Neće se desiti da u BiH nema pasoških knjižica"

Fena
"Neće se desiti da u BiH nema pasoških knjižica"
Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) Edim Nesimi potvrdio je da će danas biti raspisan novi tender za izradu putnih isprava.

Nesimi je naveo da bi tender trebao biti okončan u narednih pet mjeseci, ali i da to neće ostaviti građane naše zemlje bez putnih isprava.

Nesimi je na press konferenciji u Banjoj Luci ukazao da su otklonjenje nedoumice o pitanju ranijeg tendera za izradu putnih isprava, te da će biti ispoštovane sve primjedbe Ureda za žalbe.

"Imajući u vidu izvještaj Ureda za reviziju iz 2014. godine koji je dao mišljenje s rezervom, jer u ranijoj nabavci putnih isprava nije se, kako su smatrali, vodilo dovoljno računa o konkurentnosti, uspjeli smo otkloniti sve te nedoumice", kazao je on i podsjetio da je u ranijem tenderu bio samo jedan ponuđač, a u drugom dva, firma iz Banje Luke "Mühlbauer“ i francuska kompanija "Gemalto“.

Iako je "Mühlbauer“ izabran kao najbolji ponuđač, tender je poništen nakon žalbe francuske kompanije Uredu za razmatranje žalbi.

Nesimi je rekao da je posao izrade putnih isprava specifičan i da malo kompanija može zadovoljiti sve uvjete.

"Ipak, uspjeli smo da otvorenošću postupka omogućimo prisustvo i druge kompanije. Nažalost, i na ovaj postupak uslijedila je žalba drugog ponuđača i rješenjem Ureda za žalbe postupak je poništen", pojasnio je Nesimi i dodao da sada imaju pripremljenu tendersku dokumentaciju s uvaženim primjedbama i očekuju da što prije krene nova nabavka što će osigurati nesmetano izdavanje putnih isprava.

Kazao je da u IDDEEA-i smatraju da ne smije biti problema u izdavanju putnih isprava, pa i eventualno zatražiti produženje postojećeg ugovora, do okončanja tenderske procedure u drugom postupku.

"Mislim da ne bi trebalo biti problema o pitanju materijala za izradu pasoša kod firme iz Banje Luke", istaknuo je direktor IDDEEA-e uz uvjeravanje da se neće desiti da u BiH nema pasoških knjižica, jer im aktuelni ugovor važi do aprila naredne godine.

Kazao je da ova agencija ne može biti odgovorna za moguće krađe identiteta, ističući da je sistem IDDEEA-e takav da je nemoguće da dvije osobe imaju iste matične brojeve.

S druge strane, smatra da su jedna od najslabijih karika matični uredi.

Kada je u pitanju izgradnja zgrade u Banjoj Luci, kazao je da Vijeće ministara BiH nije usvojilo dopunu odluke da bi se osigurao finansijski okvir za taj posao.

"Smatrali smo da je ta odluka važna", rekao je Nesimi i podsjetio da je usvojen zaključak o privremenom prekidu posla do te odluke Vijeća ministara.

Određene građevinske kompanije podnijele su žalbu na odluku IDDEEA-e da poništi tender za izgradnju 16,3 miliona KM vrijedne zgrade IDDEEA-e u Banjoj Luci. Firme koje su se prijavile na tender za izgradnju zgrade za smještaj sjedišta organizacionih jedinica IDDEEA-e smatrale su da je tender neopravdano poništen.

"Ured za razmatranje žalbi poništio je taj zaključak i naložio da se nastavi postupak javne nabavke, što je i učinjeno", dodao je Nesimi i precizirao da se neće čekati odluka Vijeća ministara, na šta ih obavezuje i izvještaj Ureda za reviziju za 2015.

O svemu će, dodao je, informirati i Vijeće ministara BiH.

Smatra da druge institucije trebaju dati odgovor da li će neko snositi odgovornost jer su dosad "pala“ dva tendera koje je raspisivala ova agencija.

Naglasio je i da je usvojena strategija rada IDDDEEA-e za period od 2016. do 2020. godine, što postavlja osnove za razvoj ovog sistema.

Direktor IDDEEA-e najavio je i da će tražiti dodatno zapošljavanje neophodnog kadra, elektrotehničke i informatičke struke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije