Amila Opardija za Radiosarajevo.ba: Da li će građani BiH ostati bez pasoša

J. M.
Amila Opardija za Radiosarajevo.ba: Da li će građani BiH ostati bez pasoša
U bosanskohercegovačkoj javnosti burno je odjeknula najava da bi na proljeće naredne godine naši građani mogli ostati bez pasoša.

Naime – nakon što je Ured za žalbe BiH poništio tender za štampanje pasoša, na kojem je pobijedila njemačko-banjalučka firma Mühlbauer – javlja se bojazan da novi ugovor neće biti zaključen do marta 2017. A upravo tada Mühlbaueru ističe aktuelni trogodišnji ugovor, zaključen u martu 2014.

Amila Opardija, glasnogovornica Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), u čijoj nadležnosti je izdavanje pasoša, smatra da nema razloga za paniku.

"Tačno je da je nakon prigovora firme Gemalto Ured za žalbe poništio tender na kojem je pobijedio Mühlbauer. Proces je vraćen na našu agenciju IDDEEA koja u najkraćem roku mora raspisati novi tender. To bi se moglo desiti već za 15 dana", kaže Amila Opardija, najavljujući da će se čelni ljudi IDDEEA-e obratiti javnosti u utorak u 10 sati, ne samo zbog pasoša nego i nekih drugih aktuelnosti koji se tiču Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

Iskustva s tenderima u BiH pokazuju da se proces javnih nabavki zbog "žalbi na sve i svašta" često razvlači unedogled što u slučaju štampanja pasoša, ipak, izaziva određenu bojazan građana.

"Znate i sami kako je osjetljivo pitanje javnih nabavki. Mora se striktno ispoštovati zakonska procedura, pa i žalbe koje se ulaže. U svakom slučaju, u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH nećemo sjediti skrštenih ruku. Pratit ćemo situaciju i, ako se, recimo do sredine januara, proces ne makne s mrtve tačke, sigurno da ćemo poduzeti određene korake kako građani BiH ne bi ostali bez putnih isprava", kaže Amila Opardija, glasnogovornica Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije