Šefik Džaferović: "RS će nestati tako što će..."

12
Radiosarajevo.ba
Šefik Džaferović: "RS će nestati tako što će..."
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine večeras je jasno rekao da nije tačno da Venecijanska komisija podržava model izbora članova Predsjedništva BiH  - koji je, napomenimo, prijedlog HDZ BiH.

On je napomenuo da je to potpuno etnički model.

"Glas Hrvata iz Sarajeva i Mostara bi bili različiti, kao i glasovi Bošnjaka, to je  neprihvatljivo i nije prihvatila Venecijanska komisija", naveo je Džaferović za Hayat.

Duraković objavio video sa slavlja: 'Oj Ćamile nisi više glavni, pobedio narod pravoslavni'

Duraković objavio video sa slavlja: 'Oj Ćamile nisi više glavni, pobedio narod pravoslavni'

Član Predsjedništva BiH je podcrtao da je izbjegavao pričati u javnosti o pregovorima o Neumu.

"Sada ću reći - Venecijanska komisija na neki način, kada je u pitanju definicija,  rekla da to ne bi trebalo da bude u suprotnosti sa evropskim standardima, ukoliko se navede da je kandidat iz jednog konstitutivnog naroda, a onda se navede ime svih drugih naroda, da to ne bi trebalo da bude u suprotnosti sa EU standardima", poručio je Džaferović.

Kako je pojasnio, ova komisija je također rekla da HDZ-ov model uvodi različitu vrijednost glasa koja je u suprotnosti sa EU standardima.

On je za Hayat govorio i o Narodnoj skupštini RS:

"Odustali su od udara na poreski sistem i udara na Oružane snage BiH. Zatim najavaljuju da će primjena tog zakona doći za godinu dana, to je apsurdno. Doći će sankcije i evropskih zemalja, to je neka vrsta štapa i mrkve"..

Džaferović je siguran kako našoj državi neće biit ništa.

"Ovakva BiH je dovoljno decentralizirana da svi imaju mehanizme da se iskažu kroz institucije - niko ne dominira. Država Bosna i Hercegovina je takva da ljudima u RS ništa ne fali. Dodik može samo dovesti u pitanje poziciju entiteta za kojeg se ‘snažno bori’. Neko će zaključiti da je RS remetilački faktor na Balkanu i nestat će. BiH se odbranila i ona će nastaviti da postoji. Cijeli svijet prati stanje u BiH", poručio je Džaferović.

Poštovanje postojećeg okvira bi bilo najpametnije za Dodika, smatra član Predsjedništva.

"Dejton nije pravedan, ali mi koji poštujemo državu, kažemo da ga poštujemo. RS nije entitet srpskog naroda, već i ostala dva, isto tako i Federacija. Na kraju poštujemo zakone koje smo donijeli, u 25 godina smo značajne reforme obavili i sad neko hoće to da sruši", zaključio je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije