Šefik Džaferović odgovorio i "poklopio" Milorada Dodika

4
Radiosarajevo.ba
Šefik Džaferović odgovorio i "poklopio" Milorada Dodika
FOTO: Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović i Milorad Dodik

Stigla je još jedna reakcija zbog neangažovanja helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH odgovorio ambasadama koje su kritikovale ovaj potez, stigao je i odgovor iz kabineta Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Saopćenje za javnost Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

"U vezi sa tvrdnjama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o odlučivanju o korištenju resursa OS BiH u slučajevima gašenja požara, Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH obavještava javnost o sljedećim činjenicama.

Miletić o potezima Trojke: Kao da im je neko "sihire bacio", zar je fotelja toliko vrijedna?

Miletić o potezima Trojke: Kao da im je neko "sihire bacio", zar je fotelja toliko vrijedna?

Predsjedništvo BiH je u ovom mandatu održalo 24 redovne sjednice, na kojima su bili prisutni članovi Predsjedništva BiH, a 25. sjednica je zakazana za 31. 3. 2022. godine. Istovremeno je održano 150 vanrednih sjednica, od čega 8 uz fizičko prisustvo članova Predsjedništva BiH i 142 telefonskim putem.

Na vanrednim telefonskim sjednicama odlučivano je o korištenju OS BiH za gašenje požara po zahtjevima lokalnih civilnih organa.

U vezi sa trenutnim zahtjevima za gašenje požara, predsjedavajući Predsjedništva BiH je, po istoj proceduri kao i na prethodne 142 sjednice, odmah po prijemu zahtjeva u tri navrata putem elektronske pošte tražio saglasnost članova Predsjedništva BiH za korištenje resursa OS BiH za gašenje požara.

Svaki put su saglasnost dali predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, dok član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nijednom nije dao saglasnost.

Osim toga, napominjemo da je tokom prošle godine održano nekoliko vanrednih sjednica sa fizičkim prisustvom članova Predsjedništva BiH, na kojima se razmatralo korištenje resursa OSBiH za gašenje požara. Ni na jednu od tih sjednica se nije odazvao član Predsjedništva Dodik niti je dao saglasnost, zbog čega se nije moglo odobriti korištenje resursa OSBiH u svrhu pomoći lokalnim civilnim organima i stanovništvu.

Stoga i ovom prilikom pozivamo člana Predsjedništva BiH Dodika da odmah da svoju saglasnost za upotrebu helikoptera OSBiH kako bi se pomoglo u gašenju požara", navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, Dodik je u današnjem saopćenju, između ostalog, poručio:

"Za informaciju ambasadama koje su se našle prozvanim da komentarišu svako pitanje u BiH, pa tako i ovo - zahtjevi za angažovanje helikoptera su stigli, ali predsjedavajući Predsjedništva nije zakazao vanrednu sjednicu na kojoj se o njima moglo odlučivati, jer odluke nije moguće donositi bez održane sjednice".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije