Stigao odgovor iz Dodikovog kabineta za Američku ambasadu: U BiH ne žive divlja plemena

25
Radiosarajevo.ba
Stigao odgovor iz Dodikovog kabineta za Američku ambasadu: U BiH ne žive divlja plemena
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik, press konferencija - 22. mart 2022.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država jučer je reagovala povodom “propusta određenih izabranih zvaničnika” u Bosni i Hercegovini da djeluju u trenucima prirodnih katastrofa kao što su požari koji su proteklih dana pogodili dijelove zemlje.

“Nepoštivanje je dužnosti kada jedan izabrani zvaničnik ignoriše zahtjeve za pomoć lokalnih vlasti kada dođe do prirodne katastrofe. Za lidera je zaštita i sigurnost građana glavni prioritet”, poručili su iz ambasade.

Propuste određenih institucija nazvali su “sramotnim”.

Čović: Dobio sam prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je pripremila Trojka. Nećemo to razmatrati

Čović: Dobio sam prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je pripremila Trojka. Nećemo to razmatrati

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović proslijedio je članovima Predsjedništva BiH urgenciju Ministarstava odbrane BiH u svrhu odobravanje korištenja resursa Oružanih snaga BiH za gašenje požara na području općine Prozor-Rama, a na zahtjev vlasti ove lokalne zajednice.

Kako je potvrđeno Feni iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić dali su saglasnost za angažovanje Oružanih snaga odmah po primanju urgencije.

Dok iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS Milorada Dodika do tog trenutka nije data saglasnost.

Sada je stigla reakcija iz Dodikovog kabineta koju prenosimo u cijelosti.

"Prije svakog direktnog miješanja u unutrašnja pitanja BiH, svaka ambasada bi bar mogla da se informiše i prikupi relevantne podatke o određenoj temi i onda da daje komentare, ako već mora, pa tako i u vezi sa zahtjevom za angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara, rečeno je Srni u Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Za informaciju ambasadama koje su se našle prozvanim da komentarišu svako pitanje u BiH, pa tako i ovo - zahtjevi za angažovanje helikoptera su stigli, ali predsjedavajući Predsjedništva nije zakazao vanrednu sjednicu na kojoj se o njima moglo odlučivati, jer odluke nije moguće donositi bez održane sjednice", istakli su iz Kabineta.

Oni su naveli da Predsjedništvo BiH odluke donosi na redovnim i vanrednim sjednicama, a nijedna nije zakazana.

Stoga preporučujemo svima koji se miješaju u svako unutrašnje pitanje u BiH da pročitaju Poslovnik o radu Predsjedništva, a za početka i Dejtonski mirovni sporazum i Ustav zemlje u koju dolaze, jer bi trebali prvo to da znaju kad već znaju da komentarišu sve, a pogotovo sve što se tiče srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika i Republike Srpske.

Oni su naglasili da u BiH ne žive divlja plemena, već tri konstitutivna naroda i vrlo dobro se zna ko i kako donosi odluke, te da više nikome nije zanimljivo slušati kao mantru njihovo svakodnevno ponavljanje 'Milorad Dodik je kriv'.

Kada već toliko vode računa o radu srpskog člana Predsjedništva, poručujemo im da Milorad Dodik poštuje Ustav, procedure i načine na koje se donose odluke za razliku od mnogih političkih predstavnika u BiH, a očigledno i samih ambasadora.

Oni su dodali da je svima već jasno da se Milorad Dodik zalaže za zemlju u kojoj se poštuje Ustav i ono što piše u njemu, kao što bi, valjda, ti isti ambasadori sigurno željeli u svojim zemljama i za šta bi se zalagali.

Zato im poručujemo da se manje miješaju u unutrašnje stvari zemlje u kojoj obavljaju svoju diplomatsku aktivnost, jer nikada nigdje u svijetu, osim u kolonijama i protektoratima nije zabilježeno da ambasadori vode politiku zemlje u kojoj gostuju već domaći izabrani politički predstavnici. BiH nije ničija kolonija, a zahvaljujući mnogima od ambasadora - protektorat jeste, ali im to ne daje za pravo da se petljaju u svako moguće pitanje u BiH", poručili su iz Dodikovog kabineta, pišu Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije