Sefer Halilović: Tražimo od naroda veliku podršku za veliku djela

Promotivni tekst
Sefer Halilović: Tražimo od naroda veliku podršku za veliku djela
Foto: Promo / Sefer Halilović

Predsjednik BPS-a, Sefer Halilović, bio je osnivač i prvi komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tokom 1992. i 1993.godine obavljao je funkciju člana Ratnog Predsjedništva Republike BiH kada je, svojim prijedlozima i odlukama, ustrojio gotovo cijeli odbrambeni sistem naše države. Od maja do septembra 2001.godine, bio je ministar za rad i socijalnu politiku Vlade Federacije BiH te je, za to vrijeme, uspio vratiti više izbjeglica u svoje domove, nego cijela prethodna vlast.

Od 2001 – 2006.godine Halilović je branio čast Armije Republike Bosne i Hercegovine u Den Haagu, vrativši se iz Holandije kao jedini general, ranga šefa vojske, sa oslobađajućom presudom. Od 2006-2010. Halilović je bio član Parlamenta Bosne i Hercegovine. Predlagač je formiranja Komisije za uvrđivanje nestanka donacija datih našoj državi i jedini parlamentarac koji za vrijeme svog mandata nije uzeo niti jednu KM za rad u komisijama, putovanja i sl.beneficije. Na izborima 2014.godine Sefer Halilović je kao kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine osvojio 70.000 glasova. Danas sa predsjednikom BPS-a razgovaramo o posljednjoj sedmici izborne kampanje, o važnosti ovih izbora, te o BPS-ovom programu od 100 tačaka.

Radiosarajevo.ba: Gospodine Haliloviću, ulazimo u posljednju sedmicu izborne kampanje, kako Vam izgleda predizborno finale u Bosni i Hercegovini?

Sefer Halilović: Vrlo čudno. Čini mi se da se veoma mali broj stranaka ozbiljno bavi programskim i političkim djelovanjem, izlaganjem planova, ciljeva, predstavljanjem načina kako neke stvari riješiti u Bosni i Hercegovini. S druge strane najveći broj stranaka, pogotovo onih koje su bili vlast u protekle četiri godine ili onih koje su nastale od stranaka na vlasti, imaju prilično egoistične kampanje u kojima pokušavaju okriviti druge za vlastite neuspjehe. Tako imate situaciju da stranke koje su bile na vlasti posljednje četiri godine, dakle SDA, SBB i HDZ, ili stranke koje su nastale od njih, sada izigravaju opoziciju sami sebi pa kažu da će «kada ponovo dođu na vlast» uraditi više od ništa koliko su «uradili» za protekle četiri godine.

Radiosarajevo.ba: Kako ocjenjujete protekle četiri godine, u Vašem televizijskom nastupu od prije tri dana rekli ste da su, citiramo, «posljednje četiri godine pojeli skakavci». Šta se željeli poručiti?

Halilović: Da bi ocijenili stanje potrebno je samo da imate dobro pamćenje s jedne, i prošetate jednom po našoj zemji s druge strane. Tada možete uočiti sljedeću situaciju: Imali smo više kamena temeljaca: HE Vranduk, TE Tuzla, TE Banovići, autoput Sarajevo – Beograd, obećanje od 100 kilometara autoputa unutar Bosne i Hercegovine godišnje i 100.000 radnih mjesta koja su obećana i imali smo «Grande koaliciju» koja je «garantovala» da će sve biti uduplano pošto su, kako su rekli, tada postali duplo jači. To je obećano. Šta smo dobili: nijedan jedini metar autoputa, niijednu otvorenu fabriku, podignute akcize i nekoliko stotina miliona KM novih kredita koji nisu plaisrani u izgradnju države ali su natovareni kao dug na leđa građana Bosne i Hercegovine. Od te i takve vlasti iz Bosne i Hercegovine je pobjeglo 130.000 naših sugrađana. Stanje je kataklizmično i, ujedno, vrlo tužno jer svi sve vide ali se ništa, još uvijek ne mijenja. Možda su ovi izbori posljednja šansa za Bosnu i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba: U Vašim intervjuima već ste poručili da su ovo izuzetni važni izbori za našu državu. Često se koristi taj termin, zašto mislite da će ovi izbori biti prelomni za sudbinu Bosne i Hercegovine?

Halilović: Zato što smo došli uz zid. Fabrike su nam uništene ili prodate, turizam nerazvijen, domaće sirovine predate u ruke strancima ili privatnicima, omladina odlazi iz države ili intezivno uči jezike da bi je napustila u budućnosti, povratak je onemogućen i potpuno blokiran, unutrašnji i vanjski dugovi rastu a privreda slabi i neće imati ko to da vraća. Komšije i susjedi nam se naoružavaju, pokreće se velika politička priča o promjeni karata na ovom dijelu Europe, sve države su ušle na vrata EU ili NATO-a, gotovo sve su napravile autoputeve, samo Bosna i Hercegovina i dalje priča istu priču kao 1996.godine i ima istu vlast koja se promijenila smao utoliko što je od jedne stranke nastalo 3-4 pa se čini da je vlast različita a ona je, u temelju, ista. Dakle kada je narodu uzeto sve, ostalo je još da im uzmu i ovo malo države što imamo. To je naredni korak. Bosna i Hercegovina je na prekretnici. Ko to ne vidi ili ko se igra sa tim, imat će se kada i kajati. Migranti koje gledamo danas u našim dvorištima, sutra možemo postati mi. Trebamo se dobro paziti situacije u kojoj smo se našli.

Radiosarajevo.ba: Šta se može učiniti povodom takvog historijsko-političko-privrednog stanja? Vi ste stranka koja nije trčala za vlašću, višestruko ste je odbili!?

Halilović: Imamo ozbiljan program, platformu urađenu u stotinu tačaka koji građanima Bosne i Hercegovine objašnjavaju razloge zbog kojih je dobro podržati BPS odnosno, da kažem današnjim jezikom, dobro je uložiti u BPS-a koja će građanima BiH uloženo vratiti kroz promjenu stanja i intezivni rad na promjeni naših života koji su na ivici izdržljivosti. BPS je stranka koja nikada nije prevarila narod. Sjetite se 1996, 1998.godine, BPS je jedini bojkotovao izbore, dakle odbili smo vlast i nismo za njom trčali, govoreći narodu da prvo moramo realizovati povratak kako RS ne bi obio etnički čistu vlast. Da su nas tada poslušali danas ne bi imali na stotine problema koje su iz toga proizašle – etničku policiju, etničku vlast, etničke škole, etničke granice, etničku administraciju itd. Dakle za Bošnjake i Hrvate tamo više nema mjesta. Vrlo opasno stanje. Nadalje, sjetite se da smo 2015.godine odbili biti dio Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije Bih jer nisu usvojeni naši zahtjevi za suzbijanjem crnog tržišta, za reformom pravosudnog sistema, smanjenja adminsitracije i rješavanja političkih ubistava. Također smo 2017.ponovo odbili da budemo dio vlasti. BPS je šest mjeseci bio jedina brana koja je blokirala uvođenje akciza građanima BiH, dakle teško smo branili interes naroda da bi, na kraju, SDA, SBB, dva HDZ-a i SNSD usvojili namete narodu. Dakle BPS je jedina stranka koja je odbijala vlast radi naroda, zata radi naroda tražimo da nam daju snažnu podršku da BPS bude kičma vlasti i da povedemo narod naprijed, da ustabilimo državu.

Radiosarajevo.ba: BPS ima program od 100 tačaka za Bosnu i Hercegovinu u kojem ste prezentirali rješenja za državu, njenu privredu i stratešku politiku, pojedine specifične grupe kao što su veterani, porodice s djecom i sl?

Halilović: Imamo snažan, ozbiljan program, imamo korake za početak velikog posla oporavka naše države, revitalizacije naših državnih resursa, buđenja nade našim građanima kroz velike korake i poslove koje planiramo poduzeti. Treba nam snažna podrška naroda jer ako ne dobijemo snažnu podršku, ovdje će ostati ista vlast a, ako ona ostane, onda je pitanje gdje će biti Bosna i Hercegovina i šta će od nje ostati. Pozivam naše građane da nas poslušaju i daju nam podršku da, napokon, sredimo stanje u ovom zapuštenom sistemu i dovedemo državu u red.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije