Branković o slučaju 'Komesar': Podanički odnos i truhli kompromisi su nas koštali

6
Radiosarajevo.ba
Branković o slučaju 'Komesar': Podanički odnos i truhli kompromisi su nas koštali
FOTO: Facebook / Sead Branković

Jedan od veterana policije Hercegovačko-neretvanjskog kantona, bivši glasnogovornik MUP-a HNK i bivši referent sigurnosti Četvrtog korpusa Armije BiH, Sead Branković oglasio se o aktuelnoj situaciji i pokušajima da se u ovom kantonu uvede funkcija zamjenika komesara MUP-a HNK.

"Svjedok sam i učesnik prvih pregovora o uspostavljanju zajedničke policije u HNK. Nakon toga UN i EU su mukotrpnim radom, pritiscima uz pomoć alata koje su imali u rukama (IPTF) uspjeli su da ukinu dvojnost funkcija od Ministra MUP-a do PU. Bio je i politički dogovor da Ministar i Komesar ne mogu biti iz iste etničke grupe. I tako je to fukcionisalo jedno vrijeme.

Po prijedlogu Izmjena Zakona o policiji, Komesar dobija zamjenika "koji mu pomaže u obavljanju poslova". Prije je Komesara mijenjao načelnik Sektora policije. Međutim, po meni, najvažnija stvar u cijeloj priči je upotreba Jedinice za posebne namjene (specijalna policija) koja je ostala isključivo u nadležnosti Komesara. Zamjenik tu ne igra nikakvu ulogu, kaže Branković.

Šta se dešava sa FK Sarajevo? Zrinjski 'potopio' Bordo tim sa tri gola

Šta se dešava sa FK Sarajevo? Zrinjski 'potopio' Bordo tim sa tri gola

Dodaje da to što Komesar ne može vršiti raspored ili unaprijeđenja bez saglasnosti Zamjenika, nije od predusudne važnosti.

"Sjećamo se flagrantne odluke nelegalnog i protivzakonito postavljenog Komesara, Ilije Lasića, koji je uputio Specijalnu jedinicu na Bradinu da spriječi ulazak u Kanton izbjeglica iz Sirije, a po nalogu Ministra, odnosno HDZ-a. Pošto je konvoj izbjeglica po Odluci Vlade FBiH trebao ići u kamp Salakovac, bio je u pratnji specijalne policije MUP-a KS.

I malo je falilo da dođe do incidenta. Ovo govori o važnosti Specijalne policije koja je dobro obučena i naoružana formacija, čiju upotrebu jedino može narediti Komesar. Ovu poziciju i ovlašćenja koju nosi, HDZ neće dati, navodi Branković.

Pita kakva je 'uloga koalicijonog partnera HDZ-a u podršci ovom prijedlogu Izmjene Zakona o policiji i jesu li svijesni eventualnih posljedica'.

"Koliko je meni poznato, ni jedan Kanton u FBiH nema zamjenika Komesara. Ako se ovo usvoji, a hoće, vratićemo proces depolitizacije policije, razgraničenja uloge između Ministra i Komesara, na 2000. godinu. Što se i ko je na ovo pristao, pitanje je na koje nemam odgovor. Podanički odnos i truhli kompromisi već su nas koštali.

Ali kad o struci odlučuju oni koji o tome malo i nimalo znaju, posljedice su uvijek pogubne. Da je u prijedlogu Izmjena, navedeno da Komesar, bez saglasnosti Zamjenika, ne može upotrijebiti Specijalnu policiju, bilo bi lakše. Skoro sam siguran da će Komesar biti iz reda hrvatskog naroda a zamjenik iz reda bošnjačkog. Nije dobro, a volio bih da se varam", zaključio je Branković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije