'SDS-u zbog uloge u stvaranju RS-a ponajviše pripada 9. januar'

Fena
'SDS-u zbog uloge u stvaranju RS-a ponajviše pripada 9. januar'
Sdsrs.com / Ilustracija
Predsjedništvo SDS-a podsjeća da su poslanici i delegati SDS-a u Narodnoj skupštini RS glasali za odluku o provođenje referenduma.

Ovo ističu iako su, kako kažu,svjesni da insistiranje SNSD-a da se referendum o Danu RS raspiše sedam dana prije lokalnih izbora ima za cilj predizbornu kampanju ove stranke,

SDS, kako dodaju, poštuje odluke Narodne skupštine kao najviše demokratske institucije u RS-u i traži od članova i simpatizera SDS-a da daju svoj glas na referendumu 25. septembra, "jer SDS-u, njenoj patriotskoj i istorijskoj ulozi u stvaranju Republike Srpske ponajviše pripada 9. januar“.

U Predsjedništvu SDS-a smatraju da je politička krizu u BiH posljedica "neodgovornih politika, prije svega Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, koje su usmjerene na produbljavanje konflikta zarad ličnih interesa, a ne interesa naroda“, saopćeno je iz ove stranke.

Ističe se da su "svjesni nastojanja da oni koji su nezadovoljni postojanjem Republike Srpske, žele da produbljavanjem krize raspakuju Dejtonski mirovni sporazum i prekomponuju BiH po novom modelu". 

"Jedan od takvih modela je bio svojevremeno dogovoren Prudskim sporazumom koji je tada potpisao i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Nažalost, postoji opasnost da neopreznom politikom RS-a bude optužena da je dala povod za raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma", stav je Predsjedništva SDS-a.

Ocjenjuju i da su posljednje odluke Ustavnog suda BiH "kontinuitet zloupotrebe Ustavnog suda za donošenje odluka koje su usmjerene protiv interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije