SDS ima novog predsjednika: Ko je Milan Miličević?

1
Radiosarajevo.ba
SDS ima novog predsjednika: Ko je Milan Miličević?
Foto: Arhiv / Milan Miličević

Voljom 347 od prisutnih 352 delegata na izbornoj skupštini Milan Miličević izabran je za osmog predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS). Na skupštini je izabran i Glavni odbor te stranke.

Miličević je član SDS-a od 1992. godine. Obavljao je dužnost predsjednika Mjesnog odbora Srpske demokratske stranke Banja Vrućica, a zatim i predsjednika Općinskog odbora Teslić.

Bio je i predsjednik Kluba odbornika SDS u Skupštini općine Teslić, a tri mandata je biran za načelnika općine Teslić. Miličević je obavljao dužnost v.d. predsjednika, a na tu poziciju je stupio nakon općih izbora i ostavke Mirka Šarovića uzrokovane lošim izbornim rezultatom SDS-a - glasi kratka biografija novog čelnika SDS-a.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

No, ko je Milan Miličević, rođen 25. januara 1963. godine, koji je po obrazovanju doktor medicine - specijalista neurologije.

Bio je pripadnik takozvane vojske RS (VRS), od 1992. do 1996. godine, gdje je stekao status "borca prve kategorije". Dobio je čak i Povelju-Pohvalu Komandanta I Krajiškog korpusa "za poseban doprinos, hrabro i junačko držanje u borbi za slobodu srpskog naroda".

Prije skoro tačno mjesec dana, 12. maja, čestitao je 12. maj - dan VRS i istakao da je taj datum važan kao i 9. januar.

"Na Svetog Stefana 1992. godine smo odlučili da ćemo politički braniti prava srpskog naroda, a na Svetog Vasilija Ostroškog Narodna skupština RS odlučila je da formira VRS kako bi se srpski narod i oružano odbranio i sačuvao svoja prava", poručio je tada Miličević.

Rekao je da je "obaveza svih čuvati tradiciju VRS, čije nasljeđe danas nose pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine": "Doprinos VRS i naših hrabrih boraca bio je presudan u stvaranju RS-a. Danas se srpski vojnički barjak ponosno vije i pronosi poruku o vojničkim dostignućima VRS čiju sam uniformu i ja nosio pune četiri godine."

A, nešto ranije, u aprilu Miličević je govorio kako su "sve bošnjačke stranke u Federaciji BiH jedinstvene oko interesa njihovog naroda unutar BiH, saopšteno je iz SDS-a".

"Kolika god netrepeljivost i međusobna mržnja postojala među njima, pokazali su da će na tom putu biti jedinstveni, bez obzira da li pripadaju vlasti, opoziciji. Sutradan su te iste stranke nastavile žestoku borbu po svim drugim pitanjima na nivou FBiH. Taj način njihovog djelovanja poslao je i nama jasnu, ali i upozoravajuću poruku", rekao je tada Miličević, te dodao da "SDS zna da prepozna kada RS treba čuvati".

"Stvarali smo RS i politički djelujući znali smo zaštititi ono što stvaramo, a sada znamo kako braniti ono što smo stvorili zajedno sa borcima."

Šta je SDS?

Srpska demokratska stranka (SDS) nacionalna je desničarska stranka Srba, koja je bila još osnovana tokom postojanja SFRJ. SDS imala je vodeću političku ulogu u ratovima u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj, s tim da je organizirala naoružavanje Srba.

SDS je partija čiji je osnivač Jovan Rašković, psihijatar i političar iz Hrvatske, koji je nedugo prije smrti (1992.) izjavio je da se smatra odgovornim za potpaljivanje srpskog nacionalizma. U toku 1991. stranka je podijeljena na SDS Bosne i Hercegovine (kasnije RS), SDS Hrvatske (kasnije Republike Srpske Krajine) i filijalu u SRJ odnosno u Srbiji i Crnoj Gori. Krovna organizacija je bila SDS Srpskih zemalja čiji je predsjednik do 1996. godine bio Radovan Karadžić.

U Bosni i Hercegovini SDS je osnovana u julu 1990. Među prvim članovima bili su Radovan Karadžić (predsjednik stranke), Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije