BiH / SDP: Želimo napraviti jedan predmet koji bi se zvao bosansko-srpski-hrvatski jezik

05. 02. 2018. u 19:46:00 Fena

Shares: 0

Socijaldemokratska partija BiH pokrenula je inicijativu za izmjenu svih zakona u državi koji se bave osnovnim i srednjim obrazovanjem.

Cilj spomenute inicijative je uspostavljanje jedinstvenog nastavnog predmeta prema kojem bi sva djeca zajednički učila i bosanski, i srpski, i hrvatski jezik.

"Želimo napraviti jedan predmet koji bi se zvao bosansko-srpski-hrvatski jezik", kazala je u ponedjeljak navečer u Mostaru dopredsjednica SDP-a BiH Lana Prlić.

 U organizaciji SDP-a BiH održao se okrugli stol na temu Učenje bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti u svim školama u BiH kako bi se prikupile sugestije, korekcije i prijedlozi koji bi pomogli da spomenuto zakonsko rješenje bude što kvalitetnije.

"U kantonima kao što je Hercegovačko-neretvanski imamo segregaciju djece na osnovu jezika i zbog toga smatramo, ako stavimo pod jedan sva tri službena jezika, odnosno ako ih napravimo jednim predmetom, da će to olakšati djeci učenje, te smatramo kako će to biti jedan korak naprijed u ujedinjavanju škola u BiH", kazala je Prlić.

 Objašnjavajući zakonske izmjene koje predlaže SDP BiH Prlić je pojasnila kako su njima obuhvaćena 24 zakona. Prema njenim riječima okrugli stolovi se održavaju kako bi lingvisti objasnili i dali prijedloge kako i na koji način standardizirati jezik kada je riječ o gramatici i pravopisu.

"Ovo je jedan veliki posao, ne očekujemo kako će se on realizirati ni za godinu ili dvije dana ali definitivno je ovo jedan dugoročni plan na kome mislimo raditi, a to je da napravimo jedan jedinstveni plan i program jezika u BiH", kazala je Prlić.

Pojasnila je kako bi, prema njihovoj inicijativi, u svim zakonima na svim razinama vlasti koje tretiraju pitanje jezika i predmeta koji obuhvata jezik u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja biti inkorporiran član koji će osigurati učenje sva tri jezika odnosno sve tri jezične varijacije. Taj novi član, kako je kazala, u cijelosti je u skladu s Ustavom BiH, ustavima entiteta i kantona, te u skladu s odredbama svakog od 24 zakona čije se dopune predlažu.

Prema ovoj inicijativi, u nastavnom planu i programu bio bi obavezan predmet u kojem se izučavaju službeni jezici u BiH. 

Nastavni plan i program za predmet na kojemu se izučavaju službeni jezici će naglasiti, kako se ističe, ravnopravno izučavanje gramatike, pravopisa, pisma i svih ostalih značajnih jezičnih elemenata. Učenici bi nastavni predmet pohađali zajedno, bez podjela na osnovu porijekla, rase, jezika, boje kože, vjere, etničke pripadnosti, invaliditeta, nacionalnog i socijalnog porijekla, društvenog položaja, imovinskog stanja, te drugih odrednica identiteta ili socijalnog statusa.

Govoreći o inicijativi SDP-a BiH, zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona Vesna Saradžić je naglasila kako je jasno da u BiH postoji velika diskriminacija kada je riječ o obrazovnom sistemu, odnosno upotreba jezika, tako da je pokrenuta inicijativa u cilju osnivanja jedinstvenog predmeta kako bi djeca imala zajednički nastavni predmet i time imala mogućnost da zajedno pohađaju i srpski i bosanski hrvatski jezik.

"Ovaj okrugli stol je jedan u nizu koji će ponuditi neka rješenja, odnosno primjedbe i sugestije zainteresiranih, kako građana, roditelja, predstavnika akademske zajednice. Vjerujem kako je ovo prvi korak, a vidjet ćemo što će biti potrebno uraditi nakon općih izbora", kazala je Saradžić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA