Djeca bošnjačke nacionalnosti u Liplju nastavljaju bojkot nastave

Anadolija
Djeca bošnjačke nacionalnosti u Liplju nastavljaju bojkot nastave
Foto: RTRS / Ilustracija
Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti koja ne pohađaju nastavu u područnom odjeljenju Osnovne škole "Sveti Sava" u Liplju kod Zvornika odlučili na sinoć održanom sastanku da njihova djeca i dalje neće ići u školu.

U Liplju od početka drugog polugodišta 16 djece bojkotuje nastavu tražeći da se u đačke knjižice upisuje bosanski jezik, umjesto "jezik bošnjačkog naroda".

Muharem Sinanović, predstavnik roditelja za AA izjavio je da će pokušati ponovo organizovati sastanak sa Danom Maleševićem, ministrom prosvjete i kulture RS-a. Osim ministra na sastanak će pozvati ombudsmana za ljudska prava, te predstavnike OHR-a i OEBS-a, a pokušaće sastanak organizovati krajem sljedeće sedmice.

"Cilj nam je dovesti ministra za pregovarački stol, ako ne dođe onda ćemo odlučiti o represivnim mjerama. Nadamo se će se urazumiti i da neće dozvoliti da blokiramo puteve", kazao je Sinanović.

Roditelji djece u druge dvije škole u Zvorniku, koja juče nisu išla u školu, odlučili su da će se njihova djeca danas vratiti na nastavu.

Roditelji djece iz tri škole u Zvorniku juče su organizovali sastanak kako bi riješili pitanje naziva jezika koji se upisuje u đačke knjižice, ali na sastanak nije došao niko iz Ministarstva prosvjete i kulture RS prema čijem uputstvu se upisuje "jezik bošnjačkog naroda". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije