SDP uoči sjednice Parlamenta: Predložit ćemo novo usklađivanje penzija

4
Fena
SDP uoči sjednice Parlamenta: Predložit ćemo novo usklađivanje penzija
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Zastupnici SDP-a danas uoči sjednice

Poslanici Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH zatražit će da se na dnevni red današnje sjednice doma uvrsti prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

"Predlažemo da se penzije 15. aprila svake godine usklađuju na način da se usklađivanje vrši u visini zbira 50 posto procenata porasta indeksa potrošačkih cijena hrane.

Naime, u 2021. godini Vlada nije uskladila rast penzija i mi pozivamo Vladu da retroaktivno uskladi penzije od 15. aprila do danas u Federaciji", rekao je poslanik Kluba SDP-a Elvir Karajbić.

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Gledajući praksu u susjedstvu kaže da se penzije ne mogu samo usklađivati na osnovu indeksa cjelokupnih cijena.

"Poznato je da penzioneri isključivo najveći dio svoje penzije troše na lijekove, hranu i komunalne usluge. Razlika između prijedloga zakona SDP-a i zakona Vlade FBiH je u tome što mi tražimo usklađivanje rasta penzija sa indeksom rasta potrošnje hrane.

Cijena hrane je znatno veća nego indeks cjelokupne potrošnje", istakao je Karajbić.

Također, Klub SDP-a tražit će da se na današnjoj sjednici poslanicima obrate predstavnici penzionera.

"Upućujem protest ispred Kluba jer su predstavnici penzionera uputili zahtjev i tražili obraćanje na sjednici, ali vladajuća većina to ne želi da odobri. Naš predsjednik Kluba tražit će obraćanje penzionera", kazao je Karajbić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije