Bh. radio-amateri napravili laboratoriju za proizvodnju skanka - da zarade za penziju

0
Radiosarajevo.ba
Bh. radio-amateri napravili laboratoriju za proizvodnju skanka - da zarade za penziju
PrtScr / Laboratorija skanka u Banjoj Luci

Slučaj dvojice radio amatera koji su uhapšeni u januaru 2018. godine, nakon što je policija u baraci u strogom centru Banja Luke otkrila laboratoriju za proizvodnju skanka, konačno je finaliziran optužnicom, piše Srpskainfo.

Optužnica koju je nedavno potvrdio banjalučki Okružni sud tereti Dragana Petkovića (54), Ranka Jovića (66) i Vladimira Maksimovića (38) za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.

Otežavajuća okolnost za optužene jeste što se terete da su krivično djelo izvršili u sastavu grupe, a zaprijećena je kazna do 10 godina zatvora.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Brza zarada za penzionerske dane

Ideju o laboratoriji za proizvodnju genetski modifikovane marihuane, skanka u Banjoj Luci osmislila su u julu 2017. godine dvojica dugogodišnjih radio amatera kako bi zaradili novac za penzionerski život.

Optuženi su na internetu pronašli model kako da naprave vlastiti rasadnik marihuane u baraci u strogom centru Banja Luke, pa su posao majstora, zamijenili hemijom i proizvodnjom skanka.

Nakon što je osumnjičeni Dragan Petković svoju ideju podijelio sa dugogodišnjim prijateljem i radio amaterom Rankom Jovićem krenulo se u realizaciju plana.

"Sjemenke marihuane i tehniku za laboratoriju nabavio im je osumnjičeni Vladimir Maksimović (35), a berba i sušenje uslijedili su dan nakon Božića, odnosno 8. januara 2018. godine", ispričao je izvor iz istrage.

Istragom je utvrđeno da su sporni prostor u baraci na Paskolinoj ciglani, duži niz godina koristili upravo osumnjičeni Petković i Jović popravljajući tehničku robu za sitne pare.

"Njih dvojica se poznaju dugo, a zajedno su članovi udruženja građana Narodna tehnika koje je bilo smješteno u baraci u kojoj je pronađena laboratorija. Ovo udruženje okupljalo je razne klubove, od radio amatera, inovatora, golubara, elektroničara, čiji su članovi bili i osumnjičeni", ispričao je izvor iz istrage.

Šema sa interneta

Dvojica radio amatera su ubrzo ideju pretvorila u realizaciju.

Šemu za pravljene rasadnika marihuane i sklapanja pratećih elemenata buduće laboratorije, Petković i Jović pronašli su na Internetu, a radione u kojima su godinama legalno radili popravljajući tehničku robu, pretvorili su u ilegalnu laboratoriju za proizvodnju skanka koja je bila opremljena lampama, ventilatorom, sušarom, sistemima za navodnjavanje, staklenikom.

Nakon berbe i stavljanja obrane marihuane na sušenje, stare stabljike su zamijenjene novim, koje kako će se ispostaviti, nisu ni dočekale “berbu”, jer je policija uhapsila osumnjičene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije