SDP: Suzbiti širenje panike, političari bez medicinske naobrazbe donose sudove

Radiosarajevo.ba
SDP: Suzbiti širenje panike, političari bez medicinske naobrazbe donose sudove
Foto: SDPBiH / SDP BiH

Savjet za zdravstvo Socijaldemokratske partije BiH poziva nadležne organe, ali i medije u Bosni i Hercegovini, da suzbijaju širenje panike i da doprinose racionalnom sagledavanju stanja i reagovanja na pandemiju COVID-19.

"Smatramo da su u vremenu kada je od presudne važnosti djelovati ozbiljno, trezveno i promišljeno, svaki oblik senzacionalizma, a naročito medijskih natpisa i izjava koji doprinose širenju atmosfere straha i panike, bespotrebni i kontraproduktivni. Naslovi i izjave kojim se građanima doslovno ‘utjeruje strah u kosti’, dok sam sadržaj čak i takvih tekstova ukazuje na određene pozitivne indikatore, su opasni po javno zdravlje i kreiraju stanje psihoze koja onemogućava optimalno funkcionisanje društva", saopćili su iz SDP BiH.

Osudili su praksu u kojoj političari, bez ikakvog utemeljenja i naobrazbe u oblasti medicine, donose netačne i neutemeljene sudove o stanju, kao i o radu zdravstvenih institucija, pokazujući elementarno nepoznavanje nadležnosti različitih institucija zdravstvene njege.

Navode da aktuelne vlasti, da bi prikrile svoju nesposobnost i neorganiziranost, pronalaze žrtvene jarce, a kao primjer navode "planiranu smjenu direktora Domova zdravlja u Sarajevu".

"Da ima svoje mišljenje i dignitet ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo bi objasnio kako Domovi zdravlja KS nisu nikad bili zaduženi za uzimanje briseva, niti nabavku setova za uzimanje briseva i zaštitne opreme. Sve je to u nadležnosti Zavoda za javno zdravstvo KS, ali to od njega ne treba očekivati jer bi se tada morao suprotstaviti onome ko ga je svojim glasovima doveo na tu funkciju. Da premijer i ministri malo napuste svoje kabinete i obiđu zdravstvene radnike na terenu znali bi kako ljekari ni Domova zdravlja, ni KCUS-a, ni Opšte bolnice, praktično, do sada, nisu mogli indicirati i provoditi testiranje bez indikacije epidemiologa Zavoda", stava su u SDP-u.

Napominju da aktuelni direktor JU Dom zdravlja nije član SDP-a, ali smatraju da kao redovni profesor interne medicine ima dovoljno stručnosti da vodi ovu ustanovu.

Pitaju zašto, umjesto ove smjene, nije uvedena kontrola privatnog sektora u zdravstvu, koji i dalje rade, te poražavajućim smatraju da mnogi doktori iz KCUS i Opće bolnice nakon redovnog posla idu da rade privatno. To u SDP-u smatraju mogućim uvoznikom virusa u javni zdravstveni sistem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije