Počelo dostavljanje lijekova samcima starijim od 65 godina

Anadolija
Počelo dostavljanje lijekova samcima starijim od 65 godina

Od ponedjeljka, 30. marta, na području Kantona Sarajevo (KS) počelo je dostavljanje lijekova osobama starijih od 65 godina koje žive same, a kako navode iz Civilne zaštite KS-a, realizacija se odvija bez problema.

Na jučerašnjem sastanku Štaba Civilne zaštite KS-a potvrđeno je da su poduzete sve mjere za provođenje naredbe za dostavu lijekova osobama starijim od 65 godina koje žive same i koje nemaju bližnjeg srodnika da se brine o njima, a za koje je propisana izolacija unutar njihovog doma kao jedna od mjera zaustavljanja širenja smrtonosnog novog koronavirusa na području Federacije BiH.

Prema riječima Kemala Cacana, vršioca dužnosti direktora KUCZ-a i načelnika Štaba, ovaj proces je već u fazi realizacije i odvija se bez problema.

Cacan je rekao kako je Štab civilne zaštite KS-a ranije uputio zahtjev svim općinskim štabovima za evidenciju svih građana starijih od 65 godina koji su sami i kojima nema ko da brine.

"Općinski štabovi imaju potpunu nadležnost nad ovim procesom. Oni su napravili spiskove, potom ih proslijedili nama. Mi smo te spiskove kompletirali i proslijedili ih Crvenom krstu, čiji su volonteri na terenu", rekao je Cacan. 

Pojasnio je kako lijekove u apoteci nabavlja povjerenik Mjesne zajednice, koji je istovremeno i u štabu civilne zaštite, potom volonteri Crvenog krsta preuzimaju lijekove i dostavljaju ih na adresu. Potvrda koju korisnik potpiše prilikom preuzimanja lijekova predaje se povjereniku MS-a.

Cacan dodaje kako spiskovi građana kojima je ovaj vid pomoći potreban nisu konačni, jer je moguće da neko greškom nije stavljen na spisak. Stoga se, podvlači, svako kome je potrebno dostaviti lijekove, a ispunjava navedene uslove, treba javiti povjereniku u svojoj mjesnoj zajednici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije