SDP Skaki: Predložite Orhana Pamuka i spasite obraz Grada ili odstupite

Radiosarajevo.ba
SDP Skaki: Predložite Orhana Pamuka i spasite obraz Grada ili odstupite
U povodu odluke Stjepana Mesića da odbije priznanje Počasnog građanina Sarajeva jer su gradske vlasti prethodno odbile tu nagradu dodijeliti turskom književniku i dobitniku Nobelove nagrade Orhanu Pamuku, saopćenjem se oglasio SDP BiH.

"Gradska administracija koja ovako bezglavo i beskičmeno upravlja Gradom dobila je još jedan šamar odbijanjem Stjepana Mesića da od njih primi nagradu Počasnog građanina Sarajeva. Najiskrenije se nadamo da će ih, kada već nisu naši pozivi i međunarodne prozivke, makar ovo odbijanje probuditi i osvijestiti da nije uredu da se glavnim gradom jedne zemlje upravlja čuvajući hatar vlastodržaca iz druge države. Prijatelji naše zemlje i našeg grada svoju dobronamjernost ne pokazuju slanjem fermana, nego čuvanjem časti, kako je to svojim potezom učinio upravo Stjepan Mesić", stoji u saopćenju SDP-a.

Kantonalni odbor SDP BiH Sarajevo podsjeća da je Stjepan Mesić mnogo puta dokazao da stoji uz Bosnu i Hercegovinu, a da današnja najava kako odbija primiti priznanje Počasnog građanina i biti rezervna opcija ovakvoj gradskoj administraciji, pokazuje da je Mesić još uvijek prijatelj Sarajeva. 

"Pozivamo gradske vlasti na čelu sa Gradonačelnikom Abdulahom Skakom da okončaju ovaj cirkus i da prestanu sramotiti sebe i Grad Sarajevo, da predlože Orhana Pamuka za Počasnog građanina Sarajeva, te da naredne godine tu nagradu ponude Stjepanu Mesiću, ne kao rezervnu opciju, nego zato što je nebrojeno puta do sada dokazao da je prijatelj Sarajeva", poručuju iz SDP-a.

Od gradskih vlasti očekuju da sa opširnim pismom izvinjenja Orhanu Pamuku pošalju molbu da primi nagradu Počasnog građanina Sarajeva. Također, pozivaju Gradonačelnika Sarajeva gospodina Abdulaha Skaku da pred javnost izađe sa detaljnim pojašnjenjem ko i kako je tražio da Orhanu Pamuku bude uskraćena nagrada Počasnog građanina, te da se povede za primjerima u svom okruženju i sačuva vlastiti dignitet javno se ograđujući od ovakvih kompromitirajućih direktiva iz posrnule stranke.

"Ako nisu u stanju to učiniti i sačuvati obraz Grada, pozivamo Gradonačelnika i njegovu gradsku administraciju da odmah sami odstupe i podnesu ostavke zbog ozbiljnog narušavanja ugleda Sarajeva. Ako ni to nisu u stanju učiniti, SDP je spreman zajedno sa svojim partnerima pokrenuti inicijativu za smjenu. Poigravanje ugledom i renomeom našeg grada ne smije proći bez posljedica, kao ni činjenica da su od nesumnjivog prijatelja kakav je Mesić, uspjeli napraviti čovjeka koji se zgražava nad politikom koju provodi gradska administracija.

Gradonačelniče Skaka, predložite Orhana Pamuka i spasite obraz Grada ili odstupite sa pozicije", stoji u saopćenju SDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije