SDP postavio pet pitanja za SDA i Bakira Izetbegovića

Radiosarajevo.ba
 SDP postavio pet pitanja za SDA i Bakira Izetbegovića
/ Foto: SDPBiH
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH je odgovarajući na saopćenje SDA zatražila od SDA i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića da odgovore na pet pitanja.

1. Ako već SDA i Bakir Izetbegović nikada nisu pravili bilo kakve dogovore sa SNSD-om i Miloradom Dodikom, kako tvrde iz SDA, čemu su onda svjedočili građani BiH kada su u Istočnom Sarajevu u restoranu Barka, Izetbegović i Dodik zadužili BiH za milijardu KM i dogovorili mehanizam koordinacije kojim je država BiH svedena na nivo konfederacije tri naroda i kada niti jedna odluka vezana za put BiH ka EU neće moći biti donijeta bez saglasnosti entiteta, deset kantona i Distrikta Brčko, jer su se tako dogovorili Dodik i Izetbegović?

2. Zašto je SDA za potpredsjednika Doma naroda Parlamenta FBiH zajedno sa HDZ-om izabrala Dragu Puzigaću iz SNSD-a, odbijajući podržati izbor Slaviše Šućura, zlatnog ljiljana Armije Republike BiH, i zašto su ključni dio parlamentarne većine u FBiH poslanici stranke ratnog zločinca Fikreta Abdića?

3. Zašto podršku izboru Ćamila Durakovića nisu dale zvanične institucije, poput Vlade FBiH bez čije podrške su ovi izbori izgubljeni?

4. Zašto je SDA prepustila HDZ-u sve pozicije u javnim preduzećima južno od Ivan Sedla, poput Aluminija i EPHZHB, u kojima su, dok je odlučivao SDP, postojale multietničke uprave i nadzorni odbori i zašto svaki zakon koji izlazi iz Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH sadrži tzv. trećeentitetsku klauzulu? Jel se na taj način gradi jedinstvena BiH po mjeri SDA?

5. Ponovo tražimo od SDA i Bakira Izetbegovića da kažu kada će penzionerima povećati penzije, kada će radnicima prestati nametati nove poreze i namete, kada će više početi gradnja autoputa, koja je u potpunosti stopirana otkako o tome odlučuje SDA, do kada će se Reformska agenda zloupotrebljavati od SDA i Vlade Fadila Novalića za pljačku javnih dobara i siromašenje građana, te kako to da budžet BiH od 950 miliiona KM, kada ga predlaže SDP predstavlja rušenje države, a kada to isto nakon četiri godine radi SDA onda je to jačanje države?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije