Saopćenje / SDP optužio CIK i SDA da opstruiraju održavanje izbora u oktobru

17. 05. 2020. u 18:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 185

Povodom poziva iz SDA za odgodom lokalnih izbora predviđenih za oktobar tekuće godine, SDP BiH je danas u saopćenju izrazio svoje protivljenje "ovom neustavnom, neutemeljenom i nezakonitom prijedlogu".

"CIK BiH i SDA, u strahu od gubitka prije svega vlasti u Sarajevu, ali i brojnim drugim sredinama, na sve načine pokušavaju uskratiti građanima pravo da biraju i budu birani. Prvi korak je bio lažna zabrinutost za nemogućnost održavanja izbora u vrijeme pandemije. Nakon što su vidjeli da se u cijelom svijetu i regiji održavaju izbori, Bakir Izetbegović je vršio pritisak na CIK BiH da nezakonito otkaže izbore.

Nakon što je CIK, u skladu sa Ustavom BiH i zakonima raspisao izbore, na sceni je udruženi pokušaj SDA i CIK-a da se pod krinkom neusvojenog budžeta i neprovođenja izbornih procedura otkažu lokalni izbori. Pri tome se nerijetko kriju iza podrške međunarodnih organizacija, koja zapravo ne postoji", navodi se u saopćenju Socijaldemokratske partije, te se dodaje:

"Podsjećamo SDA i Halida Genjca, da i 2012. godine nije bio usvojen budžet BiH u vrijeme raspisivanja izbora, ali sve procedure su se redovno provodile. SDP BiH zahtijeva sljedeće:
- Centralna izborna komisija BiH treba odmah početi provoditi procedure prijava stranaka i kandidata za izbore i sve ostale obaveze propisane zakonom.
- Većina u Parlamentarnoj skupštini BiH treba predložiti budžet BiH, kako bi isti bio što skorije razmatran i usvojen.
- OHR u skladu sa svojim ovlastima mora stati u zaštitu ustavnog prava građana da biraju i budu birani te, ukoliko PS BiH ne usvoji budžet, osigurati finansiranje provođenja izbora u BiH."

Ustavom je zagrantovano pravo građana je da biraju i budu birani, poručuju iz SDP-a, navodeći kako im to "SDA i CIK BiH ne mogu oduzeti": "Jasno je da oni žele od svih lokalnih zajednica napraviti slučaj Mostar, kao što su ga napravili s Vladom FBiH koja već 20 mjeseci nije formirana, kao ni vlade u HNK i Kantonu 10. Pozivamo CIK BiH da izvrši svoju zakonom propisanu obaveze i u ponedjeljak, 18. maja, donese sve potrebne akte i propiše rokove kako bi se izbori mogli održati 4. oktobra, kako to Ustav i zakon predviđaju."

Ukoliko to ne učine, SDP BiH će, kako su poručili, razmotriti pravne procedure podnošenja krivičnih prijava kao i pokretanja smjene članova CIK-a "jer odbijaju da provode Izborni zakon BiH i ugrožavaju ustavno pravo građana da biraju i budu birani".

"Također, ukoliko CIK BiH ne započne provoditi sve procedure koje su propisane zakonom, SDP BiH će pozvati na proteste ispred Centralne izborne komisije građane i sve druge političke stranke koje se ne boje održavanja izbora", zaključeno je u saopćenju ove političke stranke.

KOMENTARI (1)