SDP Mostar se zvanično žalio CIK-u zbog GIK-a

0
Radiosarajevo.ba
SDP Mostar se zvanično žalio CIK-u zbog GIK-a
Radiosarajevo.ba / Konferencija SDP BiH Sarajevo

Iz SDP-a Mostar saopćili su kako su zvanično Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine uputili sve informacije o, kako su istakli, neregularnostima vezano za izbor Gradske izborne komisije grada Mostara.

“CIK BiH ima zakonsku mogućnost zaustaviti ponovno političko otimanje izborne komisije Grada Mostara od strane SDA/HDZ/SNSD”, naveli su iz SDP-a Mostar.

Navode kako su neregularnosti u vezi sa izborom KIG-a Mostar sljedeće:

Sastanak Trojke i ambasadora PIC-a: Ugrožavanje ustavnog ustrojstva BiH neće proći bez odgovora

Sastanak Trojke i ambasadora PIC-a: Ugrožavanje ustavnog ustrojstva BiH neće proći bez odgovora

Konkurs prepravljan naknadno

Konkursna komisija provodila postupak tendenciozno

Odluka nije kreirana u skladu sa aktima

Klubovi naroda su uključeni mimo njihovih ovlaštenja

Spolna zastupljenost nije ispoštovana.

“Nažalost, i pored iskustva sa zadnjih izbora u kojem je Gradska izborna komisija bila duboko kompromitovana, stranački akteri lopovluka su bez imalo stida ponovili proces političkog osvajanja komisije”, kazali su iz SDP-a Mostar.

Podsjetimo, 31. augusta Gradsko vijeće Mostara na sjednici je usvojilo Odluku o raspisivanju javnog konkursa za izbor članova gradske Izborne komisije koja je naišla na protivljenje opozicionih vijećnika koji tvrde da je konkurs režiran jer je odluka pripremljena sa kako kažu sumnjivim motivima u režiji vladajućih SDA i HDZ-a. Prema tom scenariju, kako navode, naredni izbori u Mostaru bit će još jedna igra u kojoj učestvuju svi, pobjeđuju te dvije stranke, prenosi portal N1

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije