CIK BiH prijavio Dodika Tužilaštvu BiH zbog širenja nacionalne mržnje

Radiosarajevo.ba
CIK BiH prijavio Dodika Tužilaštvu BiH zbog širenja nacionalne mržnje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BIH) podnijela je prijavu protiv Milorada Dodika zbog verbalnog napada na članicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutinu, što podliježe krivičnom djelu raspirivanje nacionalne mržnje.

Danas je sačinjena prijava protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i ista će biti dostavljena Tužilaštvu BiH.

Za to djelo predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do deset godina.

U saopćenju CiK-a BiH je navedeno da se ovom prilikom zahvaljuju svim međunarodnim zvaničnicima u BiH i pojedincima iz BiH koji su dali podršku CiK BiH i Vanji Bjelica-Prutini.

„Posebna zahvalnost ambasadorici Kathleen Kavalec, šefici Misije OSCE-a u BiH, Nj.E. Johanni Stromquist, ambasadorici Kraljevine Švedske u BiH, Nj.E. Matthew Fieldu, ambasadoru Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, gđi Ekaterini Dorodnovoj, zamjenici Šefa Delegacije EU u BiH i Ambasadi SAD-a u BiH“, naveli su, između ostalog, u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije