! / SDP: Krajnje je vrijeme da BiH uvede reciprocitetne mjere Hrvatskoj

14. 07. 2021. u 14:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

SDP BiH reagirao je danas na informaciju da prevoznici lakokvarljive robe iz BiH na tržište EU gube velike količine novca jer u Hrvatsku mogu ući na samo dva granična prijelaza te da fitopatolozi, bez čijih nalaza nije moguć prevoz robe kroz Hrvatsku rade samo do 15 sati.

Kako su rekli iz SDP-a namjerno izazvan problem bosansko-hercegovačkim izvoznicima svježih šljiva i kornišona od strane Republike Hrvatske proizvodi nesagledivu štetu, kako poljoprivrednim proizvođačima, tako i Bosni i Hercegovini u cjelini.

"Samo se krajnjim bezobrazlukom može nazvati odluka susjeda da se u jeku poljoprivredne sezone ograniči prevoz poljoprivrednih proizvoda na samo dva granična prelaza te da fitopatolozi, bez čijih odobrenja nije moguć prevoz robe kroz Hrvatsku do EU odredišta, rade samo do 15 sati u toku dana", kažu iz SDP-a.

Dodali su da je BiH posljednja država kojoj Hrvatska treba pokazivati “mišiće” imajući u vidu da smo im mi upravo jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera gdje ostvaruju najveći izvoz.

"Dok se po ko zna koji put dešava sličan scenarij Vijeće ministara BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i vlast SNSD-SDA-HDZ-DF tradicionalno spava i ne poduzima ništa da zaštite interes naših građana", ističu iz SDP-a.

Zaključili su da je krajnje vrijeme da se BiH počne ponašati kao država i konačno uvede reciprocitetne mjere Republici Hrvatskoj.

"To očigledno jedini način da prestane bahato i nekorektno ponašanje naših susjeda", zaključuju u SDP-u.

Također i Vanjskotrgovinska komora BiH je zatražila od nadležnih organa u BiH da osiguraju prioritetan prolaz lakokvarljive sezonske robe na graničnom prijelazu Gradiška, te funkcionisanje i produžetak radnog vremena fitosanitarnih inspektora na carinskom terminalu na tom prelazu do 19 sati.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (10)