SDP: I dalje smo protiv izgradnje malih hidroelektrana

6
Radiosarajevo.ba
SDP: I dalje smo protiv izgradnje malih hidroelektrana
Foto: SDPBiH / Arhiva

Zastupnički dom Federalnog parlamenta jučer je usvojio nacrt zakona kojim treba urediti problematiku gradnje malih hidrocentrala na vodotocima u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali ne u u hitnoj proceduri.

Povodom ovoga se SDP BiH oglasio i njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"SDP BiH je uvijek imao i dalje ima vrlo jasan stav protiv izgradnje malih hidroelektrana, zato smo glasali ZA nacrt zakona kojim se to spriječava.

Od početka smo insistirali na redovnoj proceduri zbog činjenice da imamo informacije o pripremi ustavnih tužbi od strane nezadovoljnih investitora koji su hitnost htjeli iskoristiti kao argument za naknadno rušenje zakona.

Sudska praksa Ustavnog suda koji je u više navrata stavljao van snage zakone kao što su Zakon o radu ili zakone u Kantonu Sarajevo zbog hitne procedure smatramo snažnim argumentom zbog kojeg smo svjesno štitili suštinu zakona i iskrenu namjeru.

Nažalost, sve ukazuje da se od strane Vlade FBiH kao predlagača svjesno išlo u hitni postupak kako bi se pogodovalo investitorima da naknadno kroz tužbe sruše zakon.

SDP kao ozbiljna partija smatra da dodatnih mjesec dana nakon godina čekanja ne znači ništa u činjenici da ćemo ispoštovati sve procedure i dobiti zakon koji će nesporno u primjeni zabraniti izgradnju malih hidroelektrana", navodi se u saopćenju.

U međuvremenu se oglasio se Irfan Čengić, član SPD-a.

"Praksa Ustavnog suda FBiH čijim je presudama stavljeno van snage mnogo zakona upravo zbog 'hitne procedure' koja to nije. Dakle da je danas usvojen zakon po hitnoj proceduri koji zapravo po poslovniku to nije, on bi bio oboren na Ustavnom sudu kao i mnogi drugi zakoni.

Moj stav je jasan i kada dođe prijedlog zakona ponovo ću glasati ZA, kao što sam glasao i ZA nacrt", poručio je Čengić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije