SDP: HDZ i SNSD planiraju krađu na izborima, zato i blokiraju izmjene zakona

Radiosarajevo.ba
SDP: HDZ i SNSD planiraju krađu na izborima, zato i blokiraju izmjene zakona
Foto: Anadolija / Izbori u BiH
"HDZ BiH i SNSD, potpomognuti Martinom Ragužem, danas su onemogućili Dom naroda PS BiH da raspravljaju o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH, te je jasno da je svima njima interes krađa na izborima", saopćili su iz Socijaldemokratske partije BiH.

Riječ je o prijedlogu koji je uputila neformalna koalicija za fer i poštene izbore, među kojima je i SDP, podrazumijeva uvođenje skeniranja glasačkih listića, video nadzor na biračkim mjestima, te mnogo strožiju kontrolu utvrđivanja identiteta birača.

"Na taj način ne bi dolazilo do krađe glasova, “ljudskih grešaka” i rezultata izbora koji ne predstavljaju demokratsku volju građana, već volju brojača koje instaliraju političke stranke. Potpuno je jasno da regularni i transparentni izbori ne odgovaraju HDZ-u, SNSD-u i njihovim satelitima i spavačima.

Mi, u SDP-u, smatramo da je integritet izbornog procesa u BiH ozbiljno narušen", dodaju iz SDP-a BiH.

Smatraju i da bi se, uz stalne afere koje prate rad Centralne izborne komisije BiH i jasne političke opstrukcije usvajanja novih izbornih pravila, upućuju na to da se sprema velika krađa na predstojećim izborima.

"SDP će učiniti sve da tu krađu onemogući i spriječi. Pozivamo sve druge političke stranke, ali i građane koji žele fer izbore, da ostanemo ujedinjeni u odbrani demokratije i slobode i da ne dozvolimo da se izborna krađa desi", zaključuje se u saopćenju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije