Dom naroda PSBiH / Odgođeno izjašnjavanje o izmjenama izbornog zakona BiH

17. 04. 2018. u 12:51:00 Fena

Shares: 0

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas usvojio zaključak koji je predložio Klub hrvatskih delegata u Domu naroda.

Zaključak je usvojen akon diskusije o zahtjevu Predstavničkog doma državnog parlamenta da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH bude razmatran po hitnom postupku, 

Zaključkom, koji je tokom diskusije predložila predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda Ljilja Zovko, Dom naroda je odgodio izjašnjenje o zahtjevu Predstavničkog doma državnog parlamenta za razmatranje predloženog zakona po hitnom postupku.

Također zaključak predviđa da Dom naroda zaduži Centralnu izbornu komisiju BiH, Agenciju za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Vijeće ministara BiH i Agenciju za javne nabavke BiH, da u roku od sedam dana od usvajanja ovog zaključka dostave mišljenje o predloženom zakonu, svako iz okvira svoje nadležnosti.

Zaključkom je definirano i da naredna sjednica Doma naroda bude održana do kraja mjeseca, odnosno najdalje do 26. aprila.

Predstavnički dom PSBiH ranije je podržao predloženi zakon koji, između ostalog, predviđa da se rezultati izbora evidentiraju na osnovu izvoda iz optičkih skenera.

Navedeno je da će Centralna izborna komisija BiH propisati procedure koje omogućavaju da određeni birački odbor ili više njih može uz skeniranje obaviti i ručno brojanje te u poseban obrazac unijeti i rezultate ručnog brojanja.

U slučaju da se rezultati ručnog brojanja i optičkog skeniranja razlikuju, propisano je da Centralna izborna komisija BiH u glavnom centru za brojanje obavi ponovno optičko skeniranje i brojanje te utvrdi tačan rezultat glasanja na biračkom mjestu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA