Dom naroda PSBiH danas o izmjenama Izbornog zakona i Zakona o krivičnom postupku

Fena
Dom naroda PSBiH danas o izmjenama Izbornog zakona i Zakona o krivičnom postupku

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas bi u nastavku ranije prekinute sjednice, trebalo da razmatra zahtjev delegata Kluba hrvatskog naroda Ljilje Zovko, Bariše Čolaka, Zdenke Džambas, Marija Karamatića i Martina Raguža da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH razmatra po hitnom postupku.

Dom naroda je na zasjedanju 21. marta prihvatio prijedlog zamjenika predsjedavajućeg tog doma Bariše Čolaka da se u dnevni red sjednice uvrsti prijedlog tog zakona, a sjednica je prekinuta prilikom razmatranja zahtjeva da se on razmatra po hitnoj zakonodavnoj proceduri.

Čolak je tada kazao da se radi o zakonu koji je trebalo ranije donijeti i da  je odavno prošlo šest mjeseci koje je Ustavni sud BiH svojom odlukom ostavio Parlamentarnoj skupštini BiH.

Pojasnio je da se radi o tome da je Ustavni sud svojom odlukom utvrdio da pojedine odredbe Zakona o krivičnom postpuku BiH nisu sukladne s odredbama Ustava BiH. Podsjetio je da je tom odlukom naloženo Parlamentarnoj skupštini BiH da najkasnije u roku od šest mjeseci uskadi navedene odredbe i obavijesti Ustavni sud BiH o poduzetim mjerama s ciljem izvršenja te odluke.

Dom naroda bi trebalo da razmatra i zahtjev Predstavničkog doma državnog parlamenta da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH bude razmatran po hitnom postupku. Predstavnički dom ranije je podržao predloženi zakon koji, između ostalog, predviđa da se rezultati izbora evidentiraju na osnovu izvoda iz optičkih skenera.

Delegati bi, između ostalog, trebali razmatrati i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zrakoplovstvu BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom.

Trebali bi biti razmatrani principi Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH, te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, čiji su predlagači delegati Bariša Čolak, Halid Genjac i Darko Babalj, a koji bi trebao biti razmatran u prvom čitanju.

Pred delegatima bi se trebao naći i Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2017. godinu, kao i Izvještaj o radu Privremene istražne komisije Doma naroda PSBiH za pribavljanje informacija o vanjskopolitičkom statusu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije