SDP: Direktorica Izetbegović je jedina prijetnja zaposlenicima i pacijentima UKCS

Radiosarajevo.ba
SDP: Direktorica Izetbegović je jedina prijetnja zaposlenicima i pacijentima UKCS
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sebija Izetbegović

Povodom posljednjih istupa Kluba zastupnika SDA u Parlamentu FBiH i UKCS, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) izražava svoju iznenađenost što u zaštitu Sebije Izetbegović javno nije stao još i Medinicinski fakultet u Sarajevu, navodi se u saopćenju SDP-a.

„Naime, pored spomenutih, poznato je da je Medicinski fakultet u Sarajevu treća najistaknutija institucija koju je, de facto, privatizovao bračni par Izetbegović, pa stoga čudi izostanak saopćenja koje je i u njihovo ime napisala direktorica Izetbegović, kao što je to učinila ispred UKCS i Kluba SDA. Ovim putem želimo vrlo kratko odgovoriti na oba jučerašnja saopćenja direktorice Izetbegović. Ustrajavanje na argumentaciji da je pod njenom upravom došlo do značajnih ušteda na UKCS-u, samo je potvrda da su trenutnoj upravi UKCS od kvalitetne usluge i brige za pacijente važnije brojke i novac“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine je poznato da su navedene uštede nastale upravo „preko leđa“ pacijenata, koji bivaju prinuđeni da kupuju osnovne medicinske potrepštine i lijekove koje im kao zdravstveno osiguranim licima treba osigurati UKCS prilikom liječenja.

„Upravo takva politika dovela je do ugrožavanja zdravlja i života pacijenata. S druge strane, mi, u SDP-u BiH, smatramo da je jedan život naših sugrađana vrijedniji od svih 'ušteđenih' miliona koji su izvučeni iz džepova građana, a naročito životi naše djece. Zaštita i spašavanje života je temeljni cilj zdravstvenih ustanova, a ne štednja njima. Što se tiče teze o strahu uposlenika UKCS od nasilja pacijenata, općepoznata je činjenica da uposlenici UKCS iznad svega i jedino strahuju od svoje direktorice, koja je uvela apsolutnu strahovladu i jednoumlje na ovu instituciju, po receptu prenesenom iz SDA“, naglašeno je.

IZ SDP-a poručuju da nije prikladno da zahtjev za priznavanjem statusa službenih lica medicinskim radnicima dolazi iz usta osobe koja je taj status već obilato uživala, „vozikajući“ se po Bosni i Hercegovini u službenom automobilu Predsjedništva BiH pod policijskom pratnjom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije