KCUS odgovorio SDP-u: U vrijeme vašeg kadra u bolnici nije bilo ničega

Radiosarajevo.ba
KCUS odgovorio SDP-u: U vrijeme vašeg kadra u bolnici nije bilo ničega
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / UKCS

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je komentarisao reakciju Socijaldemokratske partije (SDP) u kojoj je, između ostalog, pozvao direktoricu ove zdravstvene institucije Sebiju Izetbegović da podnese ostavku.

Optužbe na račun Izetbegović su nazvali "tendencioznim". Smatraju da je SDP objavio, kako je navedeno, laži i klevete u cilju stvaranja negativne slike i rušenja ugleda KCUS a.

SDP BiH: Sebija Izetbegović treba podnijeti ostavku

Istakli su da su bezbroj puta pokazali da su najbolja zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini dodavši:

"Dok vi iz SDP-a to niste mogli nikad, iako ste više puta imali priliku."

Zatim su se osvrnuli na rad SDP-ovog kadra u KCUS-u.

"U vrijeme kada je SDP-ov kadar u KCUS obnašao značajne funkcije, u KCUS se skupilo više od 100 miliona maraka duga. Nije bilo ničega. Apoteka je bila prazna, nije bilo zavoja i osnovnih lijekova za funkcionisanje ustanove tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite."

Poručili su ovoj političkoj stranci da joj ništa nije sveto u cilju da skupi jeftine političke poene.

"Vama apsolutno ništa nema vrijednost, pa čak ni ozbiljne prijetnje smrću cijeloj jednoj porodici. Na ovaj način vi se svrstavate u red onih koji doprinose prijetnjama. Nemojte od otvorenih prijetnji praviti model ponašanja, a čuditi se što nema ljekara. Pitamo se da li će iko normalan nakon ovog užasnog događaja poželjeti da bude ljekar?", naglasili su iz KCUS-a.

Nazvali su "najgnusnijom lažni" navod da je Izetbegović zabranila ili naložila ljekarima da ne liječe djevojčicu čji je otac oružjem prijetio pedijatru Edi Hasanbegoviću, njegovoj supruzi i djeci.

"ISTINA je da niko od ljekara nije izrazio spremnost preuzeti liječenje djeteta, jer je sada svakoga strah da preuzme pacijenticu. Napominjemo i da su tokom prijetnji smrću prof.dr.Edi Hasanbegoviću u prostoriji bile i dr.Danka Pokrajac, medicinska sestra Alma Hadžić i sekretarica Muniba Omerović", istaknuto je.

Klub SDA: Pravdanjem nasilja SDP ugrožava živote ljekara i pacijenata

Ponovili su da je Izetbegović pitala ko će preuzeti liječenje i da niko od ljekara to nije želio jer su bili uplašeni. 

"Potvrda ovoj činjenici je dolazak u četvrtak na štrajk, nekoliko stotina uposlenika koji su došli da podrže svoje kolege, a među njima su bili i članovi SDP-a", saopšteno je.

Ocijenili su lažnim i to da je generalna direktorica "otjerala sturčnjake i da provodi mobing nad ranicima". Poručili su da će zbog ovih navoda podnijeti tužbu.

Kako je navedeno, otišli su oni koji su to učinili samovoljno jer:

"Nisu mogli da odlaze i dolaze na posao u vrijeme kada njima odgovara i da liječe samo priviligovane pacijente, koje prethodno pregledaju u svojim privatnim ordinacijama."

Tvrde da je menadžment KCUS-a na čelu sa Izetegović "smanjio dugovanja, zanovio opremu, zaposlio desetine mladih ljudi i nekoliko puta povećao plaće radnicima. Istina je da na KCUS nikad nije bilo bolje kao u ove protekle četiri godine".

U konačnici su poručili SDP-u da "huškačkom i jeftinom retorikom očigledno promovira grubo nasilje kao model normalnog ponašanja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije