Štrajk na KCUS-u: Dr. Hasanbegović objasnio kako mu je prislonjen revolver na vrat

Radiosarajevo.ba
Štrajk na KCUS-u: Dr. Hasanbegović objasnio kako mu je prislonjen revolver na vrat
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Protest uposlenika KCUS-a

Zaposlenici sarajevskog Kliničkog univerzitetskog centra danas su održali dvosatni štrajk zbog nedavnog napada na njihovog zaposlenika, pedijatra Edu Hasanbegovića. Tom prilikom se pristunima obratila direktorica ove zdravstvene institucije Sebija Izetbegović i doktor Hasanbegović.

"Želim vas obavijestiti da ovo nije prvi napad na radnike. Prema podacima, od 2016. do danas smo imali 125 prijetnji i 19 fizičkih napada... Ispitali smo situaciju na Pedijatrijskoj klinici. Problem se odnosi na malu pacijenticu. Propisani lijekovi za djevojčicu se nabavljaju u Turskoj i nabavlja ih Federalni Zavod. Tuberkostatike nabavlja Federalni Zavod, a Klinički centar ih samo preuzima. Zavod ih nije obezbijedio, tako da ih doktor Hasanbegović nije imao", ispričala je Izetbegović.

Sebija Izetbegović - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Sebija Izetbegović

Tvrdi da je zahtjevala 2015. godine, kada je bila direktorica Opće bolnice u Sarajevu, od tadašnje ministrice zdravstva Kantona Sarajevo da se zdravstvenim radnicima dodijeli status službenih lica. Istakla je da su radnici izloženi napadima svakodnevno i da to više neće tolerisati.

Izetbegović: Nećemo više dozvoliti poniženja, Konaković stavlja metu na naša leđa

Kako je kazala zahtjevi zaposlenika Kliničkog centra su da im se dodijeli status službenih lica i da se sankcioniše osoba koja je napala doktora Hasanbegovića.

Protest uposlenika KCUS-a - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Protest uposlenika KCUS-a

Izetbegović je ponovila da zdravstvena institucija na čijem je čelu može liječiti kćerku roditelja koji je napao Hasanbegovića i to čim im Zavod osigura lijekove.

"Mi imamo dovoljno novca, ali sistem koči. Mi nismo nikoga ni u ovome trenutku ostavili, ali ne želimo da stvaramo sliku u društvu da smo mi meta, ne želimo da neki huškači prave od nas mete. Svima su puna usta priča kako mladi odlaze, hajde pokažite mi jednog mladog čovjeka koji će doći na mjesto doktora Hasanbegovića", pitala je Izetbegović.

"Jučer sam skupila sve ljekare na Jezeru i pitala sam ih ko je od vas spreman da preuzme ovu djevojčicu dalje da liječi, oni su rekli niko, neka se javi neko ko je spreman da mu stave pištolj na glavu i da će mu ubiti djecu", izjavila je direktorica Kliničkog centra u Sarajevu.

Izetbegović je potvrdila da je supruga osobe koja je napala Hasanbegovića zaposlenica Kliničkog univerzitetskog centra. Obrazložila je kako će se postupati prema toj osobi.

"U ovisnosti od toga kakve će izvjave dati oni koji su bili prisutni tim dešavanjima, mi ćemo pokrenuti disciplinski postupak.", navela je dodavši:

"Sud će odlučiti kako će tretirati ovaj slučaj. Činjenica je da su naše kolege bile životno ugrožene. Ovo nije nešto što je za nas nešto novo, ali je posljednja kap i pozivam sve odgovorne dodijeli status službenog lica i da se čovjek koji je uradio ovo procesuira."

Konaković: Apsolutno ne želim da imam išta s menadžmentom KCUS-a

"Izvadio je revolver i prislonio mi ga na vrat"

Doktor Hasanbegović je također ispričao šta se dešavalo na Kliničkom centru.

"Vodim jednu od najboljih klinika u regiji. Primamo svu teško oboljelu djecu iz Federacije i istočnog dijela RS-a. Dolazim sa Hematoonkološkog odjeljenja, mi smo izliječili preko 1.500 djece. Imam veliko iskustvo, od 1990. sam na Klinici. Poznati smo u cijeloj bivšoj Jugoslaviji", rekao je dodavši: 

"Nije lako razgovarati sa roditeljima. Radeći veliki broj godina sa teško oboljelom djecom, uvijek smo nalazili načina da ih smirimo. Sada kada su moje kolege sve ispucale sa ovom djevojčicom, roditelji su samoinicijativno otišli u Tursku. Nakon čega je dijagnoza bila još i tuberkoloza jetre. Mi imamo sva znanja i moći da nastavimo liječenje, ali problem je bio da nam Federalni Zavod za javno zdravstvo nije nabavilo lijekove. Roditelji su došli ultimativno, a mi smo ih na krajnje ljubazan način primili, pokušali smo iz Turske da dobijemo te lijekove i dobili smo odgovor da oni nisu u stanju da to ispune zbog procedura."

Ministrica Sofić o jučerašnjem incidentu na KCUS-u: Nema opravdanja za nasilje

Naglasio je sljedeće:

"Došli su oko 10 do 11 u utorak, bilo je još kolega samnom. Dogovorio sam bio sastanak u 12 sa farmaceutima i farmakolozima da pokušamo napraviti prelazno rješenje. Ali otac je ničim izazvan izvadio veliki revolver, prišao je prema meni i zabio mi cijev na vrat. Potpiši, ubit ću te, pa je prijetio ubit ću ti familiju i djecu. Najedanput se on izgubio. Sve žene koje su bile u kancelariji su popadale, vrištale su. Nismo mogli vjerovati šta se dešava na Pedijatriji. Drago mi je da cijeli Klinički centar na čelu sa direktoricom ponašao kao da se njima to dešava."
Edo Hasanbegović - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Edo Hasanbegović

Kako je kazao Hasanbegović, nismo htjeli da izostanemo sa posla, jer smo morali da dignemo moral klinici.

"Nikada se do sada ovo nije desilo, mi smo odlučili da nećemo raditi na ovaj način, mi smo sada mete. Sada je stvar sudskih organa, nećemo mi pod pritiskom nešto potpisivati. Mi smo molili i pokušavali da riješimo taj slučaj, taj je lijek jako jeftin, na mjesečnoj bazi košta oko 50 maraka, ali nije ovo do nas, Fond je kriv, otiđite pred Fond i tamo riješite", poručio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije