BiH / Medicinski fakultet u Sarajevu: "Maske su konačno pale!"

16. 11. 2019. u 12:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 41

Medicinski fakultet u Sarajevu oglasio se saopćenjem za javnost, te reagirao na zaključke koje je jučer usvojio Senat UNSA na svojoj vanrednoj sjednici.

„Nakon što Medicinski fakultet nije popustio u borbi da spriječi da ga unište, najprije kadrovski, smjenama uprave i odbijanjem saglasnosti za zapošljavanje asistenata, pa medijski, svakodnevnim lažima i aferama, pa politički, nastojanjem da nas se svrsta danas u jednu a sutra u drugu političku stranu, pa državnim pritiscima, stalnim prijetnjama o izglasavanju izmjena zakona koje bi važile samo za nas, pa finansijski, otimanjem zarađenog novca i odbijanjem da nam se plati za rad, druga strana je izgubila strpljenje, skinula maske i objavila: dovest ćemo profesore s Medicinskog fakulteta u Banja Luci da predaju studentima Stomatološkog i Farmaceutskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu“, poručili su.

Senat UNSA traži da se profesorima ne isplaćuju plaće dok traje obustava nastave

Dodali su da na Medicinskom fakultetu u Banja Luci ima dragih kolega, izvrsnih profesora, i studenti neće biti oštećeni.

„Nadamo se samo da će kolege iz Banja Luke raditi besplatno, kao što se očekuje od nas. A u čemu je problem? U nesposobnosti i lopovluku. Znate li da Farmaceutski fakultet i dan-danas ima sve račune blokirane, jer su napravili ogromne dugove, među kojima i za poreze i doprinose? Je li ko odgovarao? Kako su podmireni dugovi ovog fakulteta, makar za doprinose? Novcem Medicinskog fakulteta, između ostalog, i to bez pitanja. Mi radimo i zarađujemo van budžeta. Na početku godine, sav vlastitim radom zarađeni novac sa naših računa, namijenjen za obnovu i razvoj, pokupljen je odlukom Vlade Kantona Sarajevo i nestao. Teorijski, nalazi se negdje na državnom računu, i mi bi ga teorijski mogli tražiti. Praktično, nema ga“, istakli su.

Prema navodima u saopćenju, nije bilo dovoljno što su morali raditi da zarade za pokriće dugova Farmaceutskog fakulteta.

Sad bismo morali i potpuno besplatno obaviti i ogroman dio njihove nastave za njih. A šta sa studentima Medicine? Neka se pobune, na to druga strana i računa. Umjesto da se problem rješava, a rješenja su vrlo jednostavna i prilično jeftina, šalju nam prijetnje. Neće nam dati platu ni za nastavu koju smo obavili za naše studente, iako smo i tu, usljed nedostatka profesora i naročito asistenata, radili mnogo više od mjesečne norme. Drugo, dovest će profesore iz Banja Luke, ili će slati studente u Banja Luku, ne znamo. Za tu zabavu ima novca, za nas nema. Postaje li jasnije? U utorak smo imali sastanak kod ministrice obrazovanja Zinete Bogunić. Tamo smo se o svemu dogovorili: ugovori između fakulteta do petka, nastava u ponedjeljak“, pojašnjeno je.

Dodaje se da nakon tog sastanka, hitno i tajno, još isto veče, organizovan je sastanak kome su prisustvovali Rifat Škrijelj, Muhamed Ajanović (dekan Stomatološkog fakulteta), Elmedin Konaković i Edin Forto.

„Ne znamo šta su dogovorili, ali su rezultati dogovora vidljivi: nema ugovora, ima selidbe studenata, iz odlučivanja o Škrijeljovom nezakonitom radu biće isključena nadležna ministrica, i Senat Univerziteta, koji bi inače glasao i za Škrijeljovu odluku da se ukinu snježne padavine ‘jer nisu dozvoljene Ustavom’, tražit će smjenu Zinete Bogunić. A zašto smjena Zinete Bogunić? Pa, radi po zakonu. To je postalo opasno, kao što smo i sami vidjeli i doživjeli. Šta je slijedeći potez? Uklonit će, zbog zahtjeva ‘uglednog tijela’, Senata Univerziteta, časnu ministricu, i dovesti nekog kome zakon nije baš toliko važan. Poslije toga, kao i prošle godine, pronaći će se način da diplomanti Medicinskog fakulteta sami odbiju prisustvo promociji, zbog nekog poniženja koje će već smisliti i prirediti. Potom će to proglasiti za ‘kap koja preliva čašu’, zaobići sve važeće zakone i uvesti prinudnu upravu na Medicinu. Doprinos će dati i novi, ‘nepristrasni’ ministar. Obzirom da je malo vjerovatno da će naši profesori sarađivati s tom upravom, ‘biće primorani’ raspustiti Medicinski fakultet. E sad se vratite na ono što vam govorimo već skoro dvije godine: neko hoće da uništi državni medicinski fakultet u Sarajevu i otvori prostor za privatni, i uradit će sve što treba, do ubistva, da se to desi. Vjerujete li sad?“, zaključeno je u saopćenju Medicinskog fakulteta.

NEMA KOMENTARA