Bogunić za RSA: Rektor Škrijelj postavio se iznad sistema, što nije zakonito

E. H.
Bogunić za RSA: Rektor Škrijelj postavio se iznad sistema, što nije zakonito
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Zineta Bogunić

Ministrica obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Zineta Bogunić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba reagirala je na stavove koje je na jučerašnjoj press konferenciji iznjeo rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Poručila je da je Škrijelj „po svojoj uobičajenoj matrici komunikacije“, okrivio nju za probleme koji nažalost već duže vremena, ili preciznije kazano nakon njegovog izbora na funkciju rekora UNSA, tište akademsku zajednicu UNSA.

Senat UNSA o obustavi nastave na Medicinskom fakultetu: To je neustavno!

„Otkad je Škrijelj vodi netrpeljivost, svađa, incidentne situacije, povišen ton i podignut prst su karakteristika obraćanja. Odnos Rektorat-Medicinski fakultet kojeg opterećuju nesporazumi, sudski sporovi, međusobno neuvažavanje traje mnogo duže nego što sam ja na poziciji ministrice od 1. januara 2019. godine“, pojanila je Bogunić.

Dodala je da u nedostatku argumenata Škrijelj govori kako ona nije radila na ozbiljnoj instituciji kakav je UNSA.

Verbalni obračun Konakovića i Bogunić - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Zineta Bogunić

„Radi javnosti informišem da sam radila na Pedagoškom fakultetu u Puli, tadašnjeg Sveučilišta u Rijeci, ali ozbiljnost pristupa poslu ne ovisi o organizaciji nego o ozbiljnosti pristupa i zrelosti pojedinca prema radu i svojim obavezama. Zar nije neozbiljno, ali i neodgovorno da nemate potpisan sporazum o saradnji UNSA s Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu, a nastava traje već pet sedmica. Podsjećam Škrijelja da je Ministarstvo 30. oktobra 2019.godine, tragom informacije sa Stomatološkog fakulteta sa klinikama, da se ne izvodi nastava poslalo upit Rektoratu, ali i dekanima fakulteta medicinske grupacije, da li je potpisan navedeni ugovor“, kazala je za Radiosarajevo.ba ministrica Bogunić.

Prema njenim riječima, prvog novembra je dobila odgovor da je taj proces započet.

„Podsjećam da je dekanesa Pašalić u svom dopisu broj: 02-1-1507/19 od 1. novembra 2019. godine obavijestila Ministarstvo da je 25. septembra 2019. godine zatražila od Škrijelja kao rektora informaciju 'da li će Univerzitet u Sarajevu, odnosno Rektorat pristupiti ugovaranju međusobnih prava i obaveza po osnovu nastavnog procesa u akademskoj 2019/2020. godini' sa KCUS-om kako je to kao obaveza i propisano članom 151. Zakona o visokom obrazovanju. Da li je to naglašena ozbiljnost institucije i njenog lidera za koju Škrijelj kaže da je možda ne razumijem“, zupitala je Bogunić.

Ministrica Bogunić ovom prilikom istakla je da mora priznati da je ponašanje rektora Škrijelja nerijetko ipak vrlo teško razumjeti i objasniti.

„O provođenju i organiziranju nastave u ovom slučaju zaduženi ste Vi rektore, prorektor za nastavu, dekani fakulteta medicinke grupacije i prodekani za nastavu tih fakulteta. Zašto bi Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade bilo odgovorno kad je UNSA prema članu 151. Zakona o visokom obrazovanju i članu 34. Statuta UNSA, zaduženo za tu oblast. Ministarstvo može pružiti podršku tom procesu, ali ne može umjesto rektora pregovarati i dogovarati elemente ugovora. Podsjećam Škrijelja da je i prema članu 19. Standarda i normativa za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja na području Kantona Sarajevo koji su usvojeni u aprilu ove godine, bio obavezan usaglasiti prijedlog ugovora, koji UNSA zaljučuje sa KCUS-om, dostaviti Ministarstvu na saglasnost u dijelu kojim se uređuje obračun i isplata plata iz Budžeta Kantona Sarajevo, a to nije učinjeno“, naglasila je Bogunić.

Ovom prilikom Bogunić je istakla da je rektor Škrijelj na press konferenciji rekao „javno i van javnosti“ Bogunić podržava Medicinski fakultet.

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu

„Ako bih Vas pitala na osnovu kojih podataka govorite o mom 'van javnom djelovanju' onda bih mogla zaključiti da to ne spada u opis poslova na Vašoj visokoj funkciji rektora UNSA, već da je to u domenu paraobavještajnog rada i djelovanja. Činjenice su slijedeće: u sudskom registru još uvijek je upisana dekanesa prof. dr. Semra Čavaljuga kao pravni zastupnik Medicinskog fakulteta, te u dokumentima Inspektorata prosvjetne inspekcije se uvijek navodi prof. Čavaljuga kao odgovorno lice Medicinskog fakulteta. Samo Vi je ne priznajete i nakon Mišljenja Ustavnog suda Federacije BiH o autentičnom tumačenju člana 138. Zakona o visokom obrazovanju u vezi s navedenom problematikom. Činjenica je da Škrijelj ne poštuje odluke institucija sistema-inspekcije i ne uvažava činjenice zavedene u sudskom registru nadležnog suda. Na takav način Škrijelj kao vrhovni autoritet stavlja sebe iznad sistema, a što nije zakonito“, kazala je Bogunić za Radiosarajevo.ba.

Dodala je da što se tiče integracije UNSA, podsjeća da je uspješno realiziran samo jedan proces- uspostava trezorskog sistema rada UNSA i to, prije svega zahvaljujući naporima Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade i Ministarstva finansija Kantona Sarajevo.

„Pravna, akademska, prostorna i kadrovska integracija koja podrazumijeva alokaciju prostornih i ljudskih resursa još je na čekanju. Međutim, kao što se navodi u Izvještaju o institucionalnoj akreditaciji UNSA iz juna 2019. godine, ovi procesi se trebaju dešavati iznutra, a ne stalnim poticanjem vanjskih činilaca ili prekomjernim normiranjem, jer bi takav pristup mogao imati negativan efekat na autonomiju univerziteta ili narušiti akademske slobode“, pojasnila je.

Osvrnula se i na izjavu rektora Škrijelja da ona ima veću plaću nego penziju.

„I ptice na grani znaju da je plaća ministra veća od bilo koje penzije, ali isto tako Škrijelj zaboravlja da je od Upravnog odbora UNSA u dva navrata tražio da dobije normu u zimskom semestru na dva fakulteta-Prirodno-matematičkom i Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu i to čak 10 sati nastave, što je norma za dva fakultetska nastavnika. Nadam se da to radi pro bono, na dobrobit ove zajednice, kao i da te obaveze ne limitiraju u blagovremenom izvršavanju obaveza kao rukovodioca UNSA, od kojih je jedna svakako i blagovremeno zaključivanje ugovora sa KCUS-om kako studenti ne bi bili uskraćeni za realizaciju nastavnog procesa“, naglasila je Bogunić.

Poručila je da Škrijelj jako dobro zna da Ministarstvo za obrazovanje nema ingerenciju nad KCUS-om kao samostalnom zdravstvenom ustanovom i nastavnom bazom za fakultete koji pripadaju grupaciji medicinskih nauka te da je izvođenje nastave predmet dogovora UNSA i KCUS-a.

„Međutim, uvjerena sam da će Škrijelju i akademskoj zajednici, priroitet biti osiguranje redovnog izvđenja nastave za preko 2.000 studenata, jer oni moraju imati nastavne sate iz svih predmeta, te da ćete potpisivanju ugovora konačno pristupiti ozbiljno i hitno“, zaključila je Bogunić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije