Bogunić izrekla teške optužbe na račun Konakovića: Dino je rekao - ja letim

Radiosarajevo.ba
Bogunić izrekla teške optužbe na račun Konakovića: Dino je rekao - ja letim
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Verbalni obračun Konakovića i Bogunić

Ministrica obrazovanja i nauke u Vladi Kantona Sarajevo u ostavci Zineta Bogunić kazala je na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo da se "osjeća kao stvar jer je niko od 19. jula kada je podnijela ostavku ni u Vladi ni u Skupštini nije pitao koji su to moralni razlozi zbog kojih je to uradila“.

"Premijer Forto je trebao na prvoj sljedećoj Skupštini proslijedi moju ostavku, 24. jula ali to nije uradio. Razgovarali smo nekoliko puta, pisala o tome kakav je moj status, odgovorio mi je da ako hoću mogu doći da radim, a ako neću da ne dolazim", kazala je Bogunić na početku obraćanja pred poslanicima.

Pročitajte zbog čega je Zineta Bogunić podnijela ostavku na poziciju ministrice

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić podnijela je predsjedniku Vlade Kantona Sarajevo Edinu Forti ostavku na tu poziciju, potvrdila je za Radiosarajevo.ba. Ostavku, kako je napisala u svom pismu Edinu Forti, podnijela je zbog nemogućnosti da dužnost koja joj je povjerena obavlja savjesno, uz pridržavanje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine.

Ona je istaknula kako nije tajna da se radi o neslaganju s predsjedavajućim Skupštine KS Elmedinom Konakovićem po mnogim pitanjima, kao i pritisku na nju da rješava neka pitanja koja smatra nelegalnim.

"Posljednja dva dana bili su silni medijski nastupi, te neki će mi dati da se obratim, neki neće. Nisam to očekivala od premijera Forte, a posebno ne od predsjedavajućeg Konakovića koji me je i delegirao za ministricu", pojasnila je Bogunić.

Jedan od razloga bilo je neslaganje u vezi kupovine IT platforme Osnovna.ba.

"Konaković je doveo dvojicu prijatelja da mi pojasne kako funkcionira ta platforma i instistirao da se to kupi, ali u razgovorima s ekspertima odustala sam od te kupovine, jer su me upozorili da je pola miliona KM preskupo za takvu platformu", dodala je Bogunić.

Ona je kazala da je insistirala na javnom pozivu, na šta Konaković "nije bio raspoložen" za tu opciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije