SDP pokreće "Korona 2 zakon" i produženje subvencije doprinosa

Radiosarajevo.ba
SDP pokreće "Korona 2 zakon" i produženje subvencije doprinosa
Foto: SDP BiH / Sa sjednice

Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) razmatrala je na sjednici svog Predsjedništva Antikrizne politike i mjere SDPBiH za postizanje socijalno-ekonomskog oporavka u BiH.

Ističu da je nakon početnih mjera za ublažavanje kriznog šoka potrebno poduzeti niz proaktivnih mjera za podsticanje oporavka do kraja 2021. godine s ciljem izlaska iz recesije, kako bi u 2022. godini započeo ekonomski rast i izlazak ekonomije iz depresije.

U tom smislu su predložili sedam mjera od kojih se prva odnosi na hitno usvajanje "Korona 2 zakona", kojim bi se barem do kraja trećeg kvartala ove godine trebalo produžiti subvencioniranje doprinosa na minimalne plaće za firme koje imaju pad prihoda 20 posto i više u odnosu na isti mjesec prošle godine i sistem odlaganja plaćanja direktnih poreza i moratorija na kredite do kraja 2020. godine.

Također predlažu jednokratnu isplatu dodatka od 200 KM za radnike na Zavodu za zapošljavanje koji su bez posla duže od dvije godine.

"U okviru tog prijedloga je i podizanje garantnog fonda za kreditiranje privrede na 200 miliona KM sa ciljem emisije kredita od jedne milijarde KM, te uvođenje subvencioniranja kamata na kredite za prerađivačku industriju, proizvodnju hrane, turizam i obrte do kamate od 0 posto sa važenjem do konca 2021. godine", navode, između ostalog, iz SDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije