Glas malih biznisa poziva na protest pred radnjama: Dosta je ćutanja!

Radiosarajevo.ba
Glas malih biznisa poziva na protest pred radnjama: Dosta je ćutanja!
Foto: Facebook / Poziv

Facebook grupa Glas malih biznisa, koja okuplja više od 47.000 manjih poslovnih subjekata, pozvala je na protest kako bi ukazali na svoj nezavidan položaj, uz zahtjev za hitnu isplatu subvencija doprinosa, na koju još čekaju nakon što je Vlada FBiH usvojila "korona zakon".

Traže, između ostalog, i smjenu premijera FBiH Fadila Novalića, te Jelke Milićević, ministrice finansija FBiH.

"DOSTA JE ĆUTANJA i trpljenja!

Vrijeme je za PRVU FAZU PROTESTA za koju ne morate nigdje ići, ništa prijavljivati.

1. Zaključajmo radnje
2. Obucimo uniforme, jakne ili majice naših firmi
3. Stanimo zajedno sa svim svojim uposlenicima ispred svake radnje, obrta ili firme
4. Fotografišite ili snimite video mobitelom i pošaljite sa imenom firme i brojem zaposlenih na #GlasMalihBiznisa

Uposlenici firmi i radnji koje se nalaze u tržnim centrima, neka u radnoj garderobi izađu ispred trgovačkog centra i tako pokažu koliko uposlenika nema pravo da zaradi koru hljeba, a vlasti traže sve doprinose", navodi se u objavi Glasa malih biznisa.

Ovaj vid iskazivanja nezadovoljstva planiran je za četvrtak, 21. maja, od 12 do 13 sati.

Glas malih biznisa je pozvao i na odgovornost učesnika, na način da drže socijalnu distancu, paze da nikad nema više od 20 osoba ispred radnje, da nose maske i rukavice, te da stave napomenu da na vrata objekta da neće raditi u periodu kada je protest.

Korona zakon stupio na snagu, ali se s primjenom razvlači

Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, uzrokovanih pandemijom novog soja koronavirusa, stupio je na snagu. No, privredni subjekti još ne znaju kakva je procedura i kakve su instrukcije za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje doprinosa, koji se iz federalnog budžeta trebaju uplatiti u fondove.

Odgovorili su i zašto protestuju i šta traže.

"Tražimo hitnu isplatu subvenciju doprinosa. Tražimo hitnu isplatu martovskih i aprilskih minimalnih plata za firme koje su obuhvaćene kantonalnim subvencijama. 
Tražimo obustavu inspekcijskih nadzora i kažnjavanje firmi 2 mjeseca od otvaranja tržišta. Tražimo smanjenje PDV na ugostiteljske i turističke usluge kao u Njemačkoj. Tražimo oslobađanje od plaćanja svih kantonalnih i općinskih taksi i parafiskalnih nameta. 
Tražimo smjenu Fadila Novalića, Jelke Milićević i svih lica koja su uključena u nabavku respiratora. Tražimo obustavu kupovine vodenih topova i ostale opreme koja se koristi za sprečavanje protesta i represiju nad građanima BiH", istaknuto je u objavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije