SDA: Vučić je pokazao da podržava Dodikovu destabilizirajuću politiku

9
Radiosarajevo.ba
SDA: Vučić je pokazao da podržava Dodikovu destabilizirajuću politiku
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Glavni odbor SDA

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) oglasili su se povodom današnjeg uručivanja najvećeg državnog priznanja Srbije Miloradu Dodiku.

Orden mu je u Beogradu uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a iz SDA stranke smatraju da ovim potezom samo pokazuje kako njegove riječi ne prate djela.

"Vučić u javnim istupima ne propušta priliku da kaže kako poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine - suverenitet uglavnom ne pominje, te da želi najbolje odnose sa BiH i Bošnjacima. Međutim, ove riječi ne prate djela. Jer, ne može se poštovati BiH, a nagrađivati čovjek koji već godinama prijeti njenom disolucijom, 'mirnim razlazima' i svojom politikom ugrožava stabilnost BiH, ali i cijele regije", poručili su iz SDA.

"Ne mogu se zagovarati ni bolji odnosi s Bošnjacima, a odlikovati Dodika, koji je odlikovao Karadžića i druge presuđene ratne zločince", dodaju.

Podsjećaju kako Srbija odlikuje političara koji je, zbog stalnog podrivanja Dejtonskog sporazuma, stavljen na 'crnu listu' State Departmenta i kojem prijete slične sankcije i vodećih država iz Europske unije.

Vučićevo odlikovanje Dodika označava i direktno podržavanje njegovih destabilizirajućih politika, smatraju.

"To je većini nas u BiH već odavno jasno. Uvjereni smo da nakon ovog čina više nikakve dileme o tome neće imati ni države garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. Vučićeva politika koja je prije par godina bila obećavajuća se pretvorila u politiku koja luta i koja je bez vizije", kažu iz SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije