Ceremonija u Beogradu: Vučić uručio orden Dodiku

3
Radiosarajevo.ba
Ceremonija u Beogradu: Vučić uručio orden Dodiku
Foto: Screenshoot / Vučić uručio Dodiku orden

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Beogradu uručio orden RS članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS, Miloradu Dodiku.

Riječ je o najvećem priznanju ove države.

Ceremonija uručivanja ordena RS upriličena je u 12 sati, u Palati Srbije povodom Vidovdana.

„Naša historija je veličanstvena, a naši preci junački uzori kroz sve bitke od Gazimestana do Košara dostojni našeg poštovanja i zahvalnosti. Srbija je kako volimo da kažemo, bila na pravoj strani historije upravo zato što glave svih naših predaka nisu položeni u grob nego na temelje“, rekao je Vučić.

Dodik je odlikovanje dobio zbog izuzetnih zasluga u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine, naročito RS kao entitetom BiH.

Ovaj orden je ustanovljen 26. oktobra 2009. godine, a prvi put uveden i dodijeljen 2010. godine. Dodjeljuje se predsjednicima država i vlada za naročite zasluge koej učine za ovu srpsku državu i njen narod.

Do sada su ovo priznanje primili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Narodne Republike Kine Xi Jinping, nekadašnji predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbayev i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije