SDA upozorava Schmidta: "Nametanje jednokratnog rješenja imat će posljedice na stanje u BiH"

15
Radiosarajevo.ba
SDA upozorava Schmidta: "Nametanje jednokratnog rješenja imat će posljedice na stanje u BiH"
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

SDA traži od Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu da javnosti u našoj zemlji bez odlaganja i bez diplomatskih floskula pojasni najavu iz stranaka Osmorke da priprema jednokratno rješenje kojim želi direktno utjecati na formiranje vlasti u Federaciji BiH i poništiti volju birača koja se ogleda u sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ove stranke.

"Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu je odlukom objavljenom u izbornoj noći već donio pristrasno rješenje, koje je HDZ-u BiH i pratećim strankama omogućilo povlaštenu poziciju i sa osvojenih 13 posto glasova učinilo ih nezaobilaznim faktorom u formiranju izvršne vlasti, upravo zbog pozicije u Domu naroda PFBiH.

Kada se pokazalo da je unatoč pristrasnoj odluci Visokog predstavnika izborna volja birača takva da su SDA i HDZ u gotovo identičnoj situaciji u Domu naroda, a da favorizirana tzv. Osmorka ne ispunjava osnovni preduvjet da bi formirala vlast - jer ne može predložiti predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije BiH, pokrenute su špekulacije da će uslijediti nametanje nove odluke iz OHR-a", kazali su iz SDA.

Tri mladića u Jadranu ulovila ajkulu

Tri mladića u Jadranu ulovila ajkulu

Der Standard najavljuje: Schmidtov “paket funkcionalnosti” bi mogao proizvesti nove blokade

Der Standard najavljuje: Schmidtov “paket funkcionalnosti” bi mogao proizvesti nove blokade

Cilj takve odluke bi bio, ističu iz SDA, dodatno jačanje pozicije HDZ-a i osiguravanje partnera na probosanskoj strani koji su spremni da prihvate Izborni zakon po mjeri HNS-a.

"Takve špekulacije, po kojima Visoki predstavnik namjerava nametnuti jednokratno rješenje koje bi važilo samo u ovom izbornom ciklusu, moraju biti razjašnjene, jer izazivaju ogorčenost stotina hiljada birača, čija bi se izborna volja u tom slučaju poništila. Također, dodatno štete već narušenom kredibilitetu OHR-a.

SDA upozorava Visokog predstavnika da bi nametanje jednokratnog rješenja obesmislilo evropske standarde, izbore i demokratske procese u Bosni i Hercegovini, oslabilo institucije i vodilo prema anarhiji i stanju u kojem bi se politički procesi umjesto po Ustavu, zakonima i utvrđenim pravilima jednakim za sve odvijali po ad hoc rješenjima. To bi imalo nesagledive posljedice na stanje i odnose u Bosni i Hercegovini, a za to bi isključivu odgovornost snosio upravo Visoki predstavnik", zaključuju iz SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije