SDA: "Trojka očigledno planira HDZ-u prepustiti i kontrolu nad Federalnom upravom policije"

11
Radiosarajevo.ba
SDA: "Trojka očigledno planira HDZ-u prepustiti i kontrolu nad Federalnom upravom policije"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / SDA žestoko o Trojci i politici koju vode

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) usvojio je danas, 3. septembra, na zasjedanju niz zaključaka kojima su naglasili da su intenzivno naoružavanje Srbije i Hrvatske te najava uvođenja obaveznog vojnog roka u ovim državama upozoravajuće poruke na koje vlasti Bosne i Hercegovine moraju brzo i adekvatno reagovati.

Njihove zaključke objavljujemo u cijelosti: 

""1. Intenzivno naoružavanje Srbije i Hrvatske, te najava uvođenja obaveznog vojnog roka u ovim državama upozoravajuće su poruke na koje vlasti Bosne i Hercegovine moraju brzo i adekvatno reagovati. Opasan i nedopustiv je trend da se susjedne države ubrzano naoružavaju, dok Oružane snage BiH planirano i sistematski slabe. Zbog toga se u prvom narednom budžetu moraju osigurati značajna sredstva za modernizaciju i opremanje Oružanih snaga BiH. Istovremeno, aktuelna vlast mora hitno deblokirati NATO put Bosne i Hercegovine i intenzivirati put prema organizaciji koja predstavlja sigurnosni kišobran za našu zemlju.

2. Paternalistički odnos Srbije i Hrvatske, uz asistenciju sprega SNSD/HDZ i nesebičnu pomoć stranaka Trojke, narušava suverenitet Bosne i Hercegovine. Na djelu je očigledna srbijanizacija entiteta RS i hrvatizacija FBiH. Zvaničnici Srbije i Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu dolaze kada hoće i ponašaju se kao da su u svome dvorištu. Najsvježiji primjer je namjera premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da se obraća i otvara dionicu Koridora 5C kod Počitelja, s kojom Hrvatska nema nikakve veze. Uz to, kompletna manifestacija je u potpunosti hrvatizirana, pri čemu će nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić biti tek ukrasno cvijeće. Skandalozno je da je hrvatizirana čak i Komisija za tehnički prijem radova, u kojoj su od 13 članova njih 12 Hrvati i samo jedan Bošnjak. Ovakav ponižavajući odnos u projektima koje finansiraju i realiziraju Federalna vlada i javna preduzeća, i koji su gotovo u potpunosti bili završeni u prethodnom mandatu, posljedica su katastrofalnog poteza Trojke da kompletan sektor cestogradnje preda u ruke HDZ-a.

Trening Zmajeva teče u najboljem redu: Selektor Barbarez je zadovoljan

Trening Zmajeva teče u najboljem redu: Selektor Barbarez je zadovoljan

3. Namjera Trojke i HDZ-a da nezakonitim imenovanjem Upravnog odbora preuzmu potpunu političku kontrolu nad Federalnom televizijom udar je na slobodu medija na koji moraju reagirati predstavnici međunarodne zajednice i organizacija koje se bave zaštitom medijskih sloboda. Predstavnici Trojke, poput predsjednika NIP-a, ne kriju da im je namjera da u upravljačke strukture i na uredničke pozicije imenuju kadrove koji će provoditi politike ove političke grupacije. Javni servisi pripadaju svim građanima i moraju raditi isključivo u njihovom, a ne u interesu vlasti. Novi Upravni odbor FTV-a treba biti imenovan, ali isključivo u skladu sa zakonom koji sprječava bilo čiji većinski politički utjecaj na javni servis.

5. Nakon niza sektora koje je prepustila HDZ-u, Trojka ovoj stranci očigledno planira prepustiti i kontrolu nad Federalnom upravom policije. Ukoliko na poziciju direktora FUP-a planiraju imenovati Hrvata, to ne znači da on mora biti blizak HDZ-u. Prepuštanjem i te pozicije HDZ-u, Trojka, u kojoj su i građanske stranke koje se busaju u prsa svojom multikulturalnošću, pomaže Čoviću da uspostavi kontrolu nad kompletnim hrvatskim korpusom. Ukoliko će svaku poziciju koja po Ustavu i zakonima pripada Hrvatima stranke Trojke prepustiti HDZ-u, s pravom se postavlja pitanje koja je onda svrha nebošnjaka u SDP-u ili Našoj stranci."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije