SDA traži odgodu sjednice Parlamenta zbog imenovanja predsjednika FBiH: "To vodi jačanju HDZ-a"

8
Fena
SDA traži odgodu sjednice Parlamenta zbog imenovanja predsjednika FBiH: "To vodi jačanju HDZ-a"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Predsjedništva SDA

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da se nisu stekli uvjeti za izbor predsjednika Federacije BiH, s obzirom na to da "još nije postignut dogovor političkih subjekata bez kojih nije moguće formiranje entitetske izvršne vlasti". 

"Izbor predsjednika FBiH u takvim okolnostima, a naročito izbor predstavnice stranke koja je u protekle četiri godine blokirala demokratske procese na nivou FBiH, značio bi usložnjavanje situacije i prudubljivanje postojeće krize izazvane blokadama u implementaciji rezultata Općih izbora održanih 2018. godine, zbog kojih je HDZ-ov predsjednik FBiH Marinko Čavara završio na 'crnoj listi' Sjedinjenih Američkih Država", saopćeno je iz SDA.

Iz ove stranke navode kako od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i formiranja FBiH do danas nikada nije parcijalnim dogovorima ignorisana volja klubova naroda pretočena u izabrane predsjednike/potpredsjednike FBiH.

Pozlilo mu u kazinu u bh. gradu, lopov to iskoristio i opljačkao ga

Pozlilo mu u kazinu u bh. gradu, lopov to iskoristio i opljačkao ga

"Pokušaj uvođenja takve prakse predstavljao bi nedopustivo kršenje Ustava FBiH i izborne volje bošnjačkog naroda", navodi se u saopćenju.

SDA, istovremeno, poziva rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da odgodi izjašnjavanje o imenovanju predsjednika FBiH do, kako iz ove stranke navode, "postizanja sveobuhvatnog političkog dogovora svih nezaobilaznih aktera koji će obuhvatiti izbor rukovodstva FBiH, premijera i Vlade FBiH".

"Ponovni izbor predsjednika FBiH iz redova HDZ-a, bez prethodnog jasnog dogovora o sastavu rukovodstva i Vlade FBiH, vodi daljem jačanju pozicije HDZ-a i svjesnoj predaji FBiH u ruke te stranke", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije