Iz SDA poslali upozorenje Christianu Schmidtu

12
Radiosarajevo.ba
Iz SDA poslali upozorenje Christianu Schmidtu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predsjedništvo SDA

Iz Stranke Demokratske Akcije saopštili su da se oštro protive namjerama Visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, da dodatnim odlukama nameće rješenja kojima je cilj da se u formiranju vlasti Federacije Bosne i Hercegovine zaobiđe volja Kluba Bošnjaka.

"Zahtijevamo da visoki predstavnik i njegov ured odmah obustave tajne razgovore koje vode s dijelom političkih stranaka, čiji su detalji procurili u javnost i odustanu od nametanja novih odluka", navodi se u saopštenju.

Pored toga, izrazili su i zabrinutost o tome da se pomenuti razgovori vode u koordinaciji sa zvaničnim Zagrebom, kao što je bio slučaj i prilikom izborne noći kada je nametnut novi izborni zakon.

Električni superautomobili: Mate Rimac prodao 50 Nevera

Električni superautomobili: Mate Rimac prodao 50 Nevera

"Tom odlukom je Visoki predstavnik, umjesto sankcija zbog blokade implementacije izbornih rezultata iz prethodnog mandata, nagradio HDZ BiH i ojačao njihovu poziciju", naveli su iz SDA.

S obzirom na to da se prema Ustavu BiH, vlast u Federaciji konzenzusom imenuju predstavnici Bošnjaka, Hrvata i Srba koji su izabrani u klubovima naroda, a njihov dogovor potvrđuje Predstavnički dom Parlamenta FBiH, kazali su da se bez bošnjaka ruši balans kojim se štite prava konstitutivnih naroda.

DW o kontroverznoj emisiji Bohmermanna: Bura se ne stišava, pogrešan čovjek na pogrešnom mjestu

DW o kontroverznoj emisiji Bohmermanna: Bura se ne stišava, pogrešan čovjek na pogrešnom mjestu

"Pokušaj da se jednokratnim rješenjima omogući da federalnu vlast imenuju predstavnici Hrvata i Srba, bez Bošnjaka, ruši balans kojim se štite prava konstitutivnih naroda, u ovom slučaju Bošnjaka koji čine preko 70 posto građana Federacije BiH", dodaju iz ove stranke.

Od zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) su zatražili da zaustave OHR u namjeri da počini novo nasilje nad Ustavom Federacije i Izbornim zakonom BiH.

Za kraj, poručili su da bi novom izmjenom izbornog zakona dodatno produbio krizu i izazvao nesagledive posljedice provocirajući opravdani revolt stotina hiljada birača, čiju volju, kako tvrde iz SDA, Visoki predstavnik želi poništiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije