Čović: Lendo me ne zanima, Bradara će biti predsjednica FBiH

10
Radiosarajevo.ba
Čović: Lendo me ne zanima, Bradara će biti predsjednica FBiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, Dragan Čović tvrdi da će Lidija Bradara biti imenovana za predsjednicu Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koja je zakazana za utorak, 28. februara.

"Od tog trenutka će teći daljnje aktivnosti oko uspostave izvršne vlasti u Federaciji. Čini mi se da smo vrijeme koje je bilo predviđeno za to potrošili i krajnje je vrijeme da od iduće sedmice to završavamo", kazao je Čović u Žepču nakon sastanka s članovima Kantonalnog odbra HDZ-a Zeničko-dobojskog kantona.

Čović nije htio komentirati potez kandidata za predsjednika i potpredsjednika FBiH Refika Lende (SDA), koji se nije pojavio na sastanku u vezi dogovora ko će biti predsjednik FBiH.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

"Ne interesuje me nijedan Lendo, ni Dragan, ni Mujo, ni Lazo. Imamo institucije BiH, FBiH, Zastupnički dom je u prilici da imenuje nosioce vlasti. Da ne nagađamo šta je ko rekao, ja ničije izjave ne komentarišem pa neću ni današnje", kazao je Čović.

Budući da se nisu dogovorili, Čović kaže da postoje institucije Federacije BiH, da je Zastupnički dom PFBiH sada u prilici da imenuje nositelje izvršne vlasti te je izrazio uvjerenje da će se to desiti u utorak.

Održan sastanak Lende, Bradare i Stojanovića. Zaključak: "Dogovorili smo se da se nismo dogovorili"

Održan sastanak Lende, Bradare i Stojanovića. Zaključak: "Dogovorili smo se da se nismo dogovorili"

Komentirajući odluku dvoje ministara HDZ-a, Zlatka Jelića i Tanje Radoš-Kosić da napuste jučerašnju sjednicu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Čović je kazao da je HDZ do kraja zajedno oko svake ideje.

"Uspjeli smo da imamo svoja dva ministra i uvjeren sam da će naši predstavnici štititi naše interese. Tako smo nastupili s partnerima na višim razinama, a pokušaji da se neka podjela napravi je uzalud", zaključio je Čović.

Podsjetimo da su Jelić i Radoš-Kosić napustili sjednicu kantonalne vlade na kojoj je predložena izmjena Zakona o Vladi ZDK po kojoj bi bila brisana odredba o nacionalnoj zastupljenosti u ovom tijelu izvršne vlasti. Izrazili su i nezadovoljstvo odnosom koalicionih partnera u ZDK prema HDZ-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije