Čavara: Očekujem da se u ponedjeljak razriješi imenovanje rukovodstva Federacije BiH

0
FENA
Čavara: Očekujem da se u ponedjeljak razriješi imenovanje rukovodstva Federacije BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Marinko Čavara

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinko Čavara (HDZ) očekuje da će proces imenovanja rukovodstva Federacije BiH biti nastavljen u ponedjeljak na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

"Kako je propisao visoki predstavnik u BiH, ukoliko tri kandidata za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH ne postignu suglasnost ko je predsjednik o tome odlučuje Predstavnički dom i očekujem da će na sjednici u ponedjeljak to biti razriješeno ako ne bude nekih novih opstrukcija kojima svjedočimo nekoliko posljednjih sedmica", kazao je Čavara.

Osvrnuo se da nova koaliciona većina nije davno uspostavljena navodeći da treba puno tolerancije i razumijevanja da se postigne ono što se može zajednički uraditi.

Predpraznična atmosfera u Sarajevu: Grad obasjan svjetlošću, ukrasima i radošću

Predpraznična atmosfera u Sarajevu: Grad obasjan svjetlošću, ukrasima i radošću

"Ne trebaju se tražiti tačke sporenja. Prvenstveno se treba voditi računa šta je najveći interes BiH, a to je evropski put i da stabiliziramo stanje u ovom nestabilnom svijetu", istakao je Čavara.

Komentirao je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je danas usvojen u prvom čitanju na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a predložio ga je poslanik Šerif Špago.

"Ovo je populistički zakon, koji ne predviđa smanjenje, nego predviđa da povećanje ne bude toliko. Ja sam protiv bilo kakvog povećanja plata dužnosnicima, a zakon predviđa povećanje ali ne na isti način svima.

Za to sam da oni koji imaju najniže plate, a to su namještenici i državni službenici, te pojedini rukovodeći državni službenici da se njima povećaju plate ukoliko želimo zadržati kvalitetan kadar državne uprave, a to nam je najvažnije", naglasio je Čavara u pauzi današnje sjednice Predstavničkog doma PS BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije