SDA: SDP i DF nisu opozicija nama, nego interesima penzionera i boraca

Radiosarajevo.ba
SDA: SDP i DF nisu opozicija nama, nego interesima penzionera i boraca
Foto: Ilustracija / SDA
"Socijaldemokratskoj partiji (SDP) i Demokratskoj fronti (DF) ne odgovara stabilnost u Federaciji BiH, već svojim potezima uporno prizivaju haos i anarhiju", ustvrdila je Stranka demokratske akcije (SDA) u svom najnovijem saopćenju.

Iz SDA ovakav stav pojašnjavaju pojašnjavaju potezima SDP-a i DF-a koji su, navodno, kada su saznali da je zakazana sjednica federalnog parlamenta na temu PIO i boračkih zakona "namjerno dan ranije zakazali svoju sjednicu".

"Dakle, namjera im nije usvajanje izbornog zakona, već pokušaj blokade i izazivanje haosa u Federaciji. Ove stranke su do sada, u više navrata, pokazale da njihov interes nisu reforme, već uskostranački interesi kroz jefino politikanstvo. Za SDA su penzioneri, prava boraca, stabilni budžeti i europski put BiH mnogo važniji od izmjena Izbornog zakona i SDA će se u skladu s tim prioritetima ponašati i voditi rad Parlamenta Federacije BiH", ističe se u ovoms aopćenju.

Dodaje se i kako je SDA u više navrata pojasnila da je Prijedlog zakona SDP-a i DF-a koji se nalazi u proceduri u Federalnom parlamentu utemeljen na istim principima na kojima je utemeljen prijedlog izmjena Izbornog zakona koji se odranije nalazi u proceduri u državnom parlamentu predložemog od strane SDA.

"Nisu SDP i DF ovakvim ponašanjem opozicija SDA-u već su opozicija interesima penzionera i boraca. Podsjećamo javnost da SDP zajedno sa HDZ-om nije glasao za zakone o igrama na sreću i penzijskom i invalidskom osiguranju, a da su protivno javnoj podršci europskom putu BiH glasali protiv svih reformskih zakona na koje su se obvezali potpisujući Reformsku agendu. Posebno napominjemo štetno djelovanje ove grupacije u prošlom mandatu kada su u dogovoru sa Dodikom urušili brojne dostignute reforme u BiH, poput Zakona o prebivalištu. Pored toga, SDP svojom politikom sprečava podnošenje apelacije protiv 9.januara, a najavljenim kandidaturama u RS-u će olakšati izbor SNSD-ov kandidata u Predsjedništvo BiH", zaključuju u saopćenju SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije