SDP i DF: Sami smo zakazali sjednicu Parlamenta FBiH u utorak

Radiosarajevo.ba
SDP i DF: Sami smo zakazali sjednicu Parlamenta FBiH u utorak

Koristeći poslovničko pravo Klubovi poslanika SDP i DF u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zakazali su za utorak 23. januara Vanrednu sjednicu na kojoj bi se trebao razmatrati zajednički prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, saopćeno je iz ove dvije stranke.

Prijedlog zakona je u parlamentarnu proceduru upućen prije tri mjeseca. Klubovi SDP i DF još u novembru 2017. godibe sakupili su potreban broj potpisa, ali je rukovodstvo Predstavničkog doma odbilo zakazati sjednicu.

"S obzirom na to da Poslovnik omogućava da potpisnici takvog zahtjeva sami zakažu sjednicu u tom slučaju, ova mogućnost je iskorištena jer se više ne mogu trpjeti zloupotrebe vlasti, koja blokira čak i rad Parlamenta ako im se ne sviđaju predloženi zakoni. Klubovi SDP i DF obavili su konsultacije sa svim političkim strankama koje imaju svoje zastupnike u Parlamentu FBiH i svi, izuzev HDZ BiH, načelno su podržali predloženi zakon kao korektno rješenje", navodi se u saopćenju.

Pozivaju sve parlamentarce da se odazovu na zakazanu sjednicu i da u demokratskoj atmosferi rasprave ovaj prijedlog.

"Klubovi SDP i DF spremni su razmotriti i prihvatiti sve amandmane kojim se popravlja predloženi tekst zakona. Napominjemo da u protekla tri mjeseca niti jedan amandman nije predložen, ali je to moguće učiniti i na samoj sjednici do okončanja rasprave. Predloženi zakon nije usmjeren protiv bilo koga. Usklađen je sa Ustavom BiH, Ustavom FBiH, Izbornim zakonom BiH, mišljenjima Venecijanske komisije i OHR, te uvažava principe presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić"" kaže se u saopćenju.

Dodaju da usvajanje ovog zakona osigurava očuvanje demokratskog poretka u BiH i provedbu rezultata izbora, te onemogučava bilo koga da ukrade pravo građanima da na izborima izaberu vlast kakvu žele.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije