SDA pozvala Inzka da popravi štetu u Mostaru

Radiosarajevo.ba
SDA pozvala Inzka da popravi štetu u Mostaru
Foto: Radiosarajevo.ba / Stari most

U posljednje vrijeme sve su učestalije najave da bi se visoki predstavnik Valentin Inzko ponovo mogao snažnije uključiti u politička zbivanja u Bosni i Hercegovini, te upotrijebiti i tzv. Bonska ovlaštenja. Ukoliko je to zaista tako, smatramo da bi najbolje bilo da taj svoj novi “angažman”, zasnovan na još uvijek postojećim ovlaštenjima PIC-a, Inzko za početak iskoristi za popravljanje štete u Mostaru, s obzirom na to da je Statut, koga je namentuo OHR, proglašen neustavnim od strane Ustavnog suda BiH.

Navodi se ovo u saopćenju mostarskog ogranka Stranke demokratske akcije (SDA).

"To je proizvelo dugotrajnu političku krizu u Mostaru, iz koje se najbrže može izaći upravo proaktivnom ulogom OHR-a i samog visokog predstavnika, jer nema ništa logičnije od toga da visoki predstavnik popravi ranije odluke i time otvori vrata izlasku iz političke krize, u kojoj Mostar godinama tavori.

Sami izbori nisu nikakva garancija da će sporni Statut biti izmijenjen, te bi se politička kriza u Mostaru mogla nastaviti u nedogled, ukoliko odredbe spornog Statuta, nametnutog od strane OHR-a, ne budu na vrijeme izmijenjene", navode iz SDA, pa dodaju da je i sama organizacija izbora u Mostaru u direktnoj vezi sa odredbama Statuta, prema čijem tekstu bi se izborni proces i trebao odvijati.

"Zato smatramo dobrodošlom moguću snažniju uključenost OHR-a u pitanje Mostara, kako bi se konačno izašlo iz dugotrajne krize, a sve u interesu svih njegovih građana. Ukoliko bi Statut bio izmjenjen, to bi sigurni smo 'otkočilo' i sve druge probleme u organizaciji izbornog procesa u Mostaru", zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije