Zanimljiv odgovor Inzka na pitanje da li SAD-e žele da bude oštriji

Radiosarajevo.ba
Zanimljiv odgovor Inzka na pitanje da li SAD-e žele da bude oštriji
FOTO: Radiosarajevo.ba / Valentin Inzko

Odgovarajući na pitanje novinara Deutsche Wellea da li Sjedinjene Američke Države žele da bude oštriji u svojem radu, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je istakao da ova zemlja na svojoj agendi ima 400 konflikata, te da kada se završi posao u odnosima Srbije i Kosova, onda bi uslijedila Bosna i Hercegovina.

"Amerikanci na svojoj agendi imaju 400 konflikata po cijelom svijetu, od Venecuele do Sjeverne Koreje. Što se tiče Balkana, osjetio sam da postoji redoslijed da se do kraja napravi posao. Da se završi posao u Makedoniji. Onda da se završi posao između Srbije i Kosova. Onda bi na red došla Bosna i Hercegovina", rekao je.

U intervjuu za Deutsche Welle je istakao kako se uvijek daje prednost mogućnosti dogovora domaćih političara, nego bonskim ovlastima ne poričući da se neki procesi odvijaju sporo. Za to je naveo primjer neriješnog pitanja izbora u Mostaru i slučaja 'Sejdić-Finci'.

Kako je kazao, želja mu je da uspješno završi svoju misiju u Bosni i Hercegovini, kao što je to učinio specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija u pregovorima za ime Makedonije Matthew Nimetz nakon višegodišnjeg spora, navodi Deutsche Welle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije