SDA poručila OHR-u i PIC-u: "Oštre osude" i "zabrinuti smo“ nije dovoljno!

Radiosarajevo.ba
SDA poručila OHR-u i PIC-u: "Oštre osude" i "zabrinuti smo“ nije dovoljno!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

SDA smatra da je u jučerašnjoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, nakon vanredne sjednice, ostvaren određen napredak u razumijevanju stanja u Bosni i Hercegovini, ali da PIC ponovo nije smogao snage da kaže istinu do kraja i da poduzme konkretne mjere, na koje ih obavezuje njihov mandat, navodi se u saopćenju Stranke demokratske akcije (SDA).

"Ovakav odnos PIC-a, koji traje već deceniju, u kojem se odgovornost vještački raspoređuje po nepravednoj matrici 'triju strana' – omogućio je očuvanje sistematske diskriminacije Bošnjaka i Hrvata u bh. enitetu RS.

Krajnje je nedopustivo stanje aparthejda koje su uspostavile vlasti entiteta RS, i diskriminirajući odnos koji imaju prema pripadnicima drugih konstitutivnih naroda. Nedopustivo i neodgovorno je što međunarodna zajednica uporno toleriše postojanje sistema koji je utemeljen na kršenju Ustava i ideji etničke superiornosti, tako da je većinskom srpskom narodu osiguran privilegiran status, a svima drugima su uskraćena osnovna prava i izloženi su diskriminaciji i poniženju", poručeno je u saopćenju, pa nastavljeno: 

"Pasivnost i neodlučnost OHR-a i PIC-a nažalost otvara prostor za novi zamah separatističkim i antidejtonskim aktivnostima, koje mogu odvesti Bosnu i Hercegovinu ali i cijeli region u stanje krize i neizvjesnosti. Iskustvo pokazuje da „oštre osude“ i „izražavanje zabrinutosti“ nisu dovoljne i da samo ohrabruju destruktivne sile, koje nasrću na ustavni poredak i ugrožavaju mir u Bosni i Hercegovini.

OHR i PIC se moraju pokrenuti i na vrijeme ispuniti obaveze iz mandata koji im je povjeren, spriječiti diskriminaciju i zaustaviti nasrtaje na Bosnu i Hercegovinu i sve očiglednije ugrožavanje mira."

Šta je poručeno jučer na PIC-u

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) razgovarao je o nedavnoj najavi da bi naziv jednog od entiteta mogao biti osporen pred Ustavnim sudom BiH, kao i o izjavama kojima se prijeti otcjepljenjem jednog od entiteta, te o Deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora usvojenoj 26. januara 2019. godine.

"Iako svjesni da postoje legitimne bojazni u pogledu diskriminacije konstitutivnih naroda i građana širom BiH, koje je potrebno rješavati na odgovarajući način, inicijativa za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH bila bi kontraproduktivna i neodgovorna, imajući u vidu da su nazivi entiteta ugrađeni u Ustav Bosne i Hercegovine. Takve inicijative podrivaju izgradnju povjerenja među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima, a izgradnja povjerenja predstavlja temelj za prijeko potrebno pomirenje u BiH"saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

U saopćenju se navodi da je Upravni odbor PIC-a podsjetio da je Ustavom Bosne i Hercegovine utvrđeno da se ona sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Dodaje se da je Upravni odbor u više navrata izrazio opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, kao i to da neće biti prekrajanja mape BiH.

"U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a oštro je osudio skorašnju retoriku i poteze kojima se dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH ili pak zahtijeva teritorijalna reorganizacija zemlje, čime se stvaraju tenzije oko temeljnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Upravni odbor PIC-a osudio i sve pokušaje političkih aktera da negiraju odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kao neprihvatljive i nešto što nije u skladu sa međunarodnim obavezama BiH, uključujući i njen evropski put.

Upravni odbor PIC-a pozvao je sve strane da se suzdrže od daljih polarizirajućih poteza i retorike, te da se konstruktivno uključe u formiranje vlasti na svim nivoima kako bi zemlja krenula naprijed, navodi se u saopćenju OHR-a.

Napominje se da se Ruska Federacija ne pridružuje ovoj izjavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije